الگوی پرچم (Flag Pattern) یکی از ابزارهای کلیدی در تحلیل تکنیکال است که توانسته است جایگاه ویژهای در زمینهی معاملات مالی بهدست آورد. این الگو، نمایانگر نوسانات و انحرافات قیمتی در بازارها میباشد و از آنجا که تحلیل تکنیکال بر الگوهای قیمتی استوار است؛ شناخت دقیق الگوی نموداری پرچم برای معاملهگران حرفهای است. در این مقاله، به بررسی عناصر تشکیلدهنده الگوی پرچم، انواع مختلف آن و چگونگی استفاده موثر از این الگو در تصمیمگیری معاملاتی پرداخته خواهد شد. در ادامه این نوشتار همراه ما باشید.
توضیحاتی درباره الگوی کندل
الگوی پرچم چیست و چگونه آن را شناسایی کنیم؟
الگوی پرچم یک ابزار بصری مفید برای شناسایی و ارزیابی تغییرات قیمت در طول زمان است. این الگو دو خط روند موازی را نشان میدهد که در آن، دو خط در نقطهای به هم میرسند و یک شکل تقریبی از پرچم را تشکیل میدهند. نمودار پرچم میتواند نشاندهنده یک شکست احتمالی در نمودار قیمت باشد؛ زیرا این شکلها در صورت شکسته شدن صحیح، اغلب ادامه روند جهت قبلی را نشان میدهند.
برای شناسایی صحیح الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال، معاملهگران باید عملکرد قیمت دارایی را در بازههای زمانی مختلف تجزیه و تحلیل کنند و هر گونه شکل پرچمی که ممکن است ظاهر شود را ثبت نمایند. به خاطر داشته باشید که الگوهای پرچم فقط در صورتی معتبر خواهند بود که:
در یک پرچم نزولی، نقاط کف قیمت، دائما بالاتر و بالاتر روند (خط روند پایینی صعودی باشد) و در پرچمی صعودی، نقاط اوج قیمت دائما کمتر و کمتر شوند (خط روند بالایی نزولی باشد). دانستن شکل صحیح الگوهای پرچم و درک نحوه استفاده صحیح از آنها، مهارتی ارزشمند برای داشتن تجزیه و تحلیل تکنیکال درست است.
اجزای الگوی پرچم
یک الگوی پرچم از 2 بخش اصلی تشکیل شده است: اولی میله پرچم است. به روند حرکتی شارپ و تند و تیز در پیش از ناحیهی پرچم، میله پرچم گفته میشود که به صعودی و نزولی بودن روند وابسته است و به همراه شکستن سطوح مقاومت یا حمایت رخ میدهد. دومی بدنه پرچم است. بدنه پرچم محدودهای است که قیمت در آن محدوده، روندی اصلاحی به خود میگیرد و به نوعی، انرژی لازم برای حرکت بعدی را جذب میکند.
بخش بدنه میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد. به هر حال، به یاد داشته باشید: فاکتوری که باعث اعتباردهی به الگوی پرچم شده و به آن قابلیت اطمینان میدهد؛ حرکت شارپی مربوط به قیمت است. هنگامی که حرکت شارپی را نبینیم؛ ورود به آن الگو و روند با ریسک بالایی همراه خواهد بود. همچنین، برای اعتباردهی بیشتر به پرچم، حجم معاملات انجام شده در حرکت شارپی نخست نیز بسیار مهم است.
انواع مختلف الگوی پرچم
انواع مختلفی از پرچمها وجود دارند که معاملهگران تکنیکال باید هنگام تجزیه و تحلیل الگوهای نموداری، به آنها توجه کنند. در اینجا برخی از رایجترین انواع پرچمها آورده شدهاند:
پرچم High and Tight – یک الگوی صعودی. این الگو زمانی رخ میدهد که یک سهام افزایش شدید قیمت را تجربه میکند و به دنبال آن یک دوره تثبیت کوتاه مدت ایجاد میشود.
پرچم صعودی – یک الگوی ادامهدار صعودی. این الگو زمانی شکل میگیرد که یک سهم در یک روند صعودی قرار داشته باشد و قبل از ادامه مسیر صعودی خود، تثبیت مختصری را تجربه میکند.
پرچم نزولی – یک الگوی ادامهدار نزولی. این الگو زمانی شکل میگیرد که یک سهم در روند نزولی قرار دارد و قبل از ادامه مسیر نزولی خود، تثبیت مختصری را تجربه میکند.
پرچم Pennant یا مستطیلی – یک الگوی ادامهدار صعودی یا نزولی که شبیه به یک الگوی پرچم است. تنها تفاوت این است که میله پرچم مثل الگوی پرچم عادی، چندان صاف نیست و الگوی آن یک مستطیل کوچک را تشکیل میدهد.
پرچم Wedge یا سهگوش – یک الگوی ادامهدار صعودی یا نزولی. این الگو زمانی شکل میگیرد که قیمت در یک الگوی سهگوش شکل میگیرد.
صرف نظر از نوع الگوی، مهمترین قسمت الگو، میله پرچم است که نشاندهنده حرکت شدید قیمت قبل از مرحله تثبیت میباشد. معاملهگران میتوانند از این الگوها برای شناسایی فرصتهای معاملاتی بالقوه استفاده کنند و همچنین باید برای مدیریت ریسک خود، دستورات سود و توقف ضرر را به کار بگیرند.
الگوی پرچم صعودی
پرچم صعودی در طول یک روند صعودی، پس از یک موج Impulsive یا تکانشی (که در معامله با نام Pole نیز شناخته میشود) و در زمانی که قیمت در یک محدوده باریک و با شیب نزولی تثبیت میشود؛ شکل میگیرد. به طور معمول، معاملهگران از خطوط روند برای تعریف رفتار بازار در پرچم صعودی استفاده میکنند.
تصویر بالا سناریوی ایدهآل یک پرچم صعودی را نشان میدهد. این الگو نشان میدهد که روند صعودی زمانی ادامه مییابد که قیمت از خط روند پرچم شکسته شده و دوباره شروع به رسیدن به اوجهای قیمتی بالاتری میکند.
اولین قدم برای یافتن پرچم صعودی، این است که مطمئن شوید که بازار دارای یک روند بوده اصطلاحا Trend است. در تصویر زیر، موج تکانشی قوی روند بودن بازار را تأیید میکند. بسیاری از معاملهگران این اشتباه را میکنند که در طول موج Impulsive، صرفا قیمت را تعقیب کرده و تصور میکنند که قیمت قرار است همین طور بالا و بالاتر رود. چنین رویکرد معاملاتی به دلیل احتمال زیاد Pullback، نتیجه خوبی ندارد.
معاملات طبق پرچم صعودی میتواند رویکرد مطلوبتری ارائه دهد؛ زیرا معاملهگران منتظر اصلاح قیمت هستند و بنابراین، میتوانند با قیمتی پایینتر وارد معاملات Long خود شده و پیش از وقوع Pullback، از معامله خارج شوند و این گونه، به نسبت پاداش به ریسک بهتری برسند.
در مثال ما، پس از خروج از پرچم اول روند با موج دوم Impulsive ادامه یافت. معاملهگرانی که از موج الیوت استفاده کردهاند؛ احتمالا این رفتار روند را تشخیص دهند؛ زیرا شبیه به تعامل بین امواج تکانشی و اصلاحی است. همانطور که موج تکانشی جدید شتاب خود را از دست میدهد؛ قیمت بار دیگر در طول موج اصلاحی، به یک پرچم صعودی میرود.
البته این نکته را هم باید گفت که استفاده از خطوط روند تا حدودی ذهنی و وابسته به فرد است؛ زیرا خطوط را میتوان به روشهای مختلفی ترسیم کرد. اگرچه در ادامه این مقاله قصد داریم سایر استراتژیهای معاملاتی پرچم صعودی را بررسی کنیم اما میخواهم در این مرحله رویکرد معاملاتی عینیتری را معرفی کنم. با نگاه کردن به رفتار قیمت در یک الگوی پرچم، میتوانیم مناطق حمایت و مقاومت را ترسیم کنیم تا عملکرد قیمت را بهتر توضیح دهیم. برخی از معاملهگران ممکن است به جای معامله با شکست خط روند، استفاده از مفاهیم آشنای حمایت و مقاومت را در راحتتر و بهتر بدانند.
در تصویر زیر، سطح حمایت و مقاومت افقی واضحی را مشاهده میکنیم که میتوانست به عنوان محرک ورودی دوم استفاده شود. در این حالت، معاملهگران تصمیم میگیرند قبل از ورود به یک معامله Long، منتظر بمانند تا قیمت از مقاومت افقی عبور کند. اغلب، در این نقطه زمانی که قیمت از فاز اصلاحی به موج تکانشی تبدیل میشود شما الگوی شکست را مشاهده خواهید کرد.
پرچم نزولی
پرچمهای نزولی نیز اصول و پایههای مشابهی دارند. این الگوها در طول یک روند نزولی رخ میدهند و به عنوان الگوی ادامه روندِ نزولی عمل میکنند. در اینجا، قیمت در یک محدوده باریک و با شیب صعودی تثبیت میشود و دوباره پرچمی را روی یک Pole تشکیل میدهد؛ اما این بار نشاندهنده ادامه روند نزولی است. هنگامی که قیمت به زیر پرچم میرسد؛ یک سیگنال فروش میدهد و معاملهگران انتظار کاهش بیشتر قیمت را دارند؛ بنابراین پوزیشنهای Short خود را اجرایی میکنند.
تشابه این که هر دو الگو، با یک روند اولیه قوی (همان موج Impulsive یا Pole) و به دنبال آن یک حرکت اصلاحی (پرچم) و یک شکست احتمالی در جهت روند اولیه مشخص میشوند. با دانستن این اصول ساده، میتوان به راحتی پرچم را شناسایی کرد و روی آن تجزیه و تحلیل خود را انجام داد.
استراتژیهای معاملاتی
اکنون میخواهیم برخی از استراتژیهای معاملاتی الگوی پرچم را بررسی کرده و از مفاهیم و ابزارهای مختلف معاملاتی برای بهبود کیفیت تصمیمگیری خود استفاده کنیم. دقت کنید که نیازی نیست که در یک معامله، از تمامی استراتژیهای موجود استفاده کنید؛ بلکه هدف آن است تا با به کار گیری استراتژیهای مناسب، از خطا و ضرر جلوگیری کرده و با اطمینان بیشتری معامله را انجام دهیم.
استراتژی 1 – پولبکِ میانگین متحرک
استفاده از پرچمهای صعودی به تنهایی و بدون سیگنالهای اضافی، معمولاً توصیه نمیشود. مانند همه الگوهای نموداری، بهتر است استراتژیهای مبتنی بر الگوی نمودار را در یک سیستم معاملاتی کامل و با قوانین و مفاهیم دقیق معامله کنید.
منظور از پولبک زدن چیست؟ در لغت، پولبک (Pullback) به معنای بازگشت است. در نمودارهای قیمتِ آنالیز تکنیکال، گاهی اوقات حالتی را میبینیم که مدتی پس از شکسته شدن سطوح قیمتی مهم مثل سطوح حمایت یا مقاومت، نمودار قیمت مجددا به آن سطوح بر میگردد و پس از برخورد با آن سطوح، به مسیر خود را ادامه میدهد. به این وضعیت اصطلاحا پولبک میگویند و نشانگر یک عقبنشینی موقت در حرکت قیمت است.
برای شروع، افزودن میانگین متحرک (SMA 50 در مثال ما) میتواند به شناسایی عینی Pullback پرچم صعودی کمک کند. در مثال زیر، 50 SMA در طول شکلگیری پرچم، به خوبی به عنوان یک حمایت نقش خود را ایفا کرد.
لازم نیست میانگین متحرک دقیقاً رعایت شود؛ حتی اگر قیمت، میانگین متحرک را به سمت پایین بشکند باز هم این الگو میتواند یک پرچم صعودی معتبر باشد. میانگین متحرک فقط یک روش عینی برای شناسایی پولبکها است و به تمایز بین فازهای معاملاتی تکانشی و اصلاحی کمک میکند.
استراتژی 2 – تایم فریمهای چندگانه
با این استراتژی، میخواهیم از پرچم نزولی در یک نمودار و در چند تایم فریم مختلف، استفاده کنیم. تصویر زیر یک پرچم نزولی را در بازه زمانی 1H نشان میدهد. به جای اینکه صرفاً شکست را از طریق خط روند دنبال کنیم؛ میتوانیم به دنبال سیگنالهای تجاری اضافی باشیم که ممکن است کیفیت معامله ما را بهبود ببخشند.
ابتدا، میتوان دید که قیمت به شکاف ارزش منصفانه قبلی (FVG: Fair Value Gap) رسیده است که یک مفهوم مالی هوشمند است و ایده پشت آن، این است که مانند سطوح پشتیبانی و مقاومت معمولی، قیمت اغلب از FVGها رد میشود. این موضوع میتواند یک سیگنال مضاعف عالی باشد؛ زیرا الگوی پرچم نزولی در جایی از نمودار اتفاق میافتد که رد شدن آن از آنجا به سمت پایین، احتمال زیادی دارد.
وقتی به بازه زمانی 15 دقیقهای میرویم میتوانیم سیگنالهای بیشتری پیدا کنیم: اول، حرکت قیمت یک نوسان پایین را شکسته است و اکنون، به پایینترین سطح خود میرسد که یک سیگنال قوی از تغییر روند است. دوم، قیمت همچنین 50-SMA را به سمت پایین شکسته است که اتفاقا این موضوع هم نشاندهنده یک تغییر روند در حرکت است.
جستوجوی سیگنالهای ورود به معامله در بازههای زمانی پایینتر، اغلب نسبت پاداش به ریسک بسیار بهتری را ارائه میدهند و با افزودن فاکتورهای اضافی برای تایید، میتوان از سیگنالهای نادرست تا مقدار زیادی جلوگیری کرد. در این مثال نهایتا، پس از شکست پرچم نزولی، روند یک موج نزولی تکانشی قوی ادامه یافت و نقطه اوج روند جدید، همان نقاطه شکست الگوی پرچم بود.
استراتژی 3 – میانگین متحرکهای پیچیده
با این استراتژی، ما از FVGها به عنوان اولین فیلتر تجاری خود استفاده میکنیم و به پرچمهای صعودی را فقط در صورتی توجه میکنیم که به یک FVG منتقل شده باشند و این کار، دقت معاملات شما را بهتر میکند. در مثال زیر، این مورد لحاظ شده است.
در تصویر زیر EMA 10، EMA 30 و EMA 50 به نمودار اضافه شدهاند. در طول یک پولبک، قیمت به زیر هر سه میانگین متحرک کاهش مییابد که این امر خود نشاندهنده افت قابل توجه قیمت در بازار است. ورود به یک پوزیشن خرید در این نقطه خیلی زود است؛ زیرا قیمت هنوز حرکتی نزولی را از خود نشان میدهد.
پس از خروج از پرچم صعودی، میانگینهای متحرک نیز به سمت بالا شکسته شدهاند و EMA کوتاهمدت 10 (قرمز رنگ) بالاتر از میانگینهای متحرک بلندمدت قرار گرفته است. هنگامی که میانگین متحرک کوتاهمدت از الگوی صعودی عبور میکند میتواند ادامه روند را به درستی پیشبینی کند.
در طول ادامه روند صعودی زیر، میانگین متحرک نمایی 10 کوتاهمدت (قرمز رنگ) بالاتر از میانگینهای متحرک بلندمدت باقی مانده و فاز روند صعودی را تایید میکند.
استراتژی 4 – شکست محدوده و آزمون قیمت
در مثال زیر، پرچم صعودی پس از شکستن بالاتر از سطح مقاومت قبلی، داخل یک روند صعودی بلندمدت شکل میگیرد. پرچم صعودی مقاومت قبلی را، به عنوان یک سطح حمایتی جدید آزمایش میکند و حتی اگر قیمت به زیر سطح حمایت هم سقوط کند؛ باز هم کیفیت و دقت پرچم صعودی را نفی نمیکند. قیمت یک مفهوم پویا است و شما همیشه انتظار ندارید که قیمت دقیقاً به نقشههای نمودار واکنش نشان دهد. ایده کلی چیدمان و زمینه بیشتر از واکنشهای اینچنینی قیمت مهم است.
پس از آزمون، پرچم صعودی شکسته شد و موج تکانشی ما، پیش از ورود به پرچم صعودی جدید و کوتاه مدت، روند صعودی خود را ادامه داد. در ادامه، همانطور که در نمودار مشاهده میکنید هنگامی که پرچم صعودی جدید شکسته شد قیمت دوباره افزایش یافت.
ویژگیهای الگوی پرچم
الگوهای پرچم، مناطقی هستند که یک حرکت مختلف روند را نشان میدهند؛ حرکتی که مستقیماً پس از یک حرکت جهتدار شدید قیمت دنبال میشود. الگوهای پرچم یا روند صعودی یا نزولی دارند. قسمت پایینی پرچم، نباید از نقطه وسط میله پرچم که قبل از آن است؛ تجاوز کند. الگوهای پرچم دارای چهار ویژگی اصلی هستند.
1. کانال تثبیت
یک پرچم با خطوط موازی خود در ناحیه تثبیت مشخص میشود. هنگامی که خطوط همگرا میشوند؛ الگوها به عنوان الگوی Wedge یا سهگوش شناخته میشوند. این الگوها الگوهای قابل اعتمادتری هستند؛ زیرا آنها شرایطی را برای ورود به یک روند موجود ایجاد میکنند؛ روندی که آماده ادامه یافتن است. البته شکلهای پرچم همه شبیه هم هستند و ادامه یافتن روند موجود را نشان میدهند.
2. الگوی حجم
الگوی نمودار پرچم از الگوهای حجمی پیروی میکند. این الگوها با کاهش حجم -پس از افزایش اولیه- مشخص میشوند. این امر نشان میدهد معاملهگرانی که روند غالب را تحت فشار قرار میدهند فوریت کمتری برای ادامه خرید یا فروش خود در طول دوره تجمیع دارند. بنابراین این امکان ایجاد میشود که معاملهگران و سرمایهگذاران جدید این روند را با قدرت پیش ببرند و قیمتها را با سرعتی سریعتر از حد معمول افزایش دهند. حرکت قیمت با الگوهای حجمیِ بالاتر از حد متوسط مشخص میشود.
3. شکست
قیمت در همان جهت روند قبلی از دوره تثبیت خارج میشود و نمودار پرچم تایید میشود.
4. اهداف قیمت
قیمت Target ما در الگوی پرچم، با اندازهگیری طول میله پرچم و افزودن آن به نقطه شکست بهدست میآید. نمودار پرچم میتواند اطلاعات مفیدی در مورد جهت بازار و حرکت قیمت به معاملهگران ارائه دهد.
الگوی پرچم یک الگوی ادامهدهنده قابل اعتماد است که میتواند استراتژی ورود و خروج واضحی را برای معاملهگران فراهم کند.
بعد از الگوی پرچم چه اتفاقی میافتد؟
ویژگی اصلی الگوی پرچم این است که قیمت معمولاً در همان جهت حرکت قیمت اولیه که به عنوان میله پرچم شناخته میشود؛ ادامه مییابد و این الگو، معمولاً به عنوان یک مکث در روند دیده میشود. معاملهگران قبل از اینکه قیمت از پرچم خارج شود؛ به دنبال تأیید معتبر بودن شکست میگردند. زمانی که قطب پرچم و شکل خود پرچم شکل گرفت؛ معاملهگران باید مراقب باشند که قیمت بالاتر از پرچم یا خط روند بالایی باشد. این الگو زمانی تکمیل میشود که قیمت از خطوط روند متشکل در جهت روند غالب خارج شود و در این مرحله است که به مسیر خود ادامه میدهد.
پرچم نزولی به فروشندگان کمک میکند تا به عنوان یک الگوی ادامهدار، قیمت را بیشتر پایین بیاورند. روند صعودی هم که از قبل وجود دارد و قیمت پس از اتمام الگو افزایش خواهد یافت. معاملهگران از الگوی پرچم به عنوان یک نشانگر برای ورود به معامله در جهت شکست با توقف ضرر در پایین پرچم -یا برخی اوقات بالای پرچم- استفاده میکنند. خروج از نمودار پرچم در حجم بالای معاملات اتفاق میافتد. معاملهگران قبل از ورود به معامله، از اندیکاتورهای تکنیکال یا تحلیل بنیادی برای تأیید اعتبار الگو استفاده میکنند.
چگونه با یک الگوی پرچم معامله کنیم؟
نمودار پرچم یک الگوی محبوب است که در تحلیل تکنیکال استفاده میشود. معاملهگران میتوانند زمانی وارد معامله شوند که قیمت در بالا یا پایین خطوط روند پرچم شکسته شود. گام اصلی این است که به دنبال یک حرکت قیمت شدید و به دنبال آن یک دوره تثبیت باشید که شکل پرچم را برای تجارت با الگوهای پرچم تشکیل میدهد.
یک معاملهگر میتواند با شناسایی سه نقطه کلیدی، یک استراتژی برای الگوهای پرچم معاملاتی ایجاد کند. ایم نقاط شامل اهداف ورود، توقف ضرر و سود هستند.
ورود
پرچم ادامه روند فعلی را نشان میدهد؛ اما عاقلانه است که برای جلوگیری از سیگنالهای نادرست، منتظر شروع شدن روند جدید باشید. معاملهگران انتظار دارند در روز پس از کاهش قیمت و بسته شدن بالای خط روند موازی بالایی، پرچمی را وارد کنند.
توقف ضرر
معاملهگران به دنبال استفاده از سمت مخالف الگوی پرچم به عنوان نقطه توقف ضرر هستند. توقف ضرر اولیه در زیر خطوط روند بالایی در روند صعودی و خطوط روند پایینی در روند نزولی قرار میگیرند.
تعیین هدف
معاملهگرانی که محافظهکار هستند؛ از تفاوت اندازهگیری شده در قیمت بین خطوط روند موازی الگوی پرچم برای تعیین هدف سود استفاده میکنند.
معاملهگران باید به انتخاب اندازه پوزیشن و روند کلی بازار توجه زیادی داشته باشند تا میزان موفقیت را در استفاده از الگوهای پرچم به حداکثر برسانند. معاملهگری که وارد معامله میشود باید بازار را از نزدیک زیر نظر داشته باشد تا ببیند قیمت در جهت شکست ادامه دارد یا نه. معاملهگر میتواند زمانی که معامله به نفع او پیش میرود؛ حد ضرر خود را تغییر دهد و یا هم این که آن را برای قفل کردن و حفظ سود، ثابت نگه دارد.
فردی که مایل به معامله با پرچم صعودی است باید منتظر باشد تا قیمت بیش از مقاومت تثبیت شود تا معاملهگر بتواند به دنبال ورود باشد. شکست نمودار به این معنی است که روند قبلی، در حال ادامه است. معاملهگری که میخواهد با پرچم نزولی معامله کند؛ باید سیاست انتظار و نظارت را اتخاذ کند تا قیمت به زیر خط حمایت ادغام تا معاملهگر بتواند وارد بازار شود.
بهترین بازه زمانی برای معامله با الگوی پرچم چه زمانی است؟
بازه زمانی که برای شناسایی الگوهای پرچم بهترین است به سبک معاملاتی و اهداف معاملهگر بستگی دارد. نمودار پرچم بیشتر در بازههای زمانی کوتاهتر مانند نمودارهای ۱ ساعته یا ۴ ساعته استفاده میشود. پرچم یک الگوی نموداری تحلیل تکنیکال است و زمانی اتفاق میافتد که یک حرکت شدید قیمت در یک جهت خاص و به دنبال آن یکپارچگی وجود داشته باشد؛ یکپارچگی که در آن قیمت به طرفین حرکت میکند و ساختاری شبیه پرچم را تشکیل میدهد. در اینجا الگوها میتوانند به سرعت شکل بگیرند و فرصتهایی را برای معاملات کوتاهمدت فراهم کنند.
به خاطر داشته باشید که فریمهای زمانی کوتاهتر نوسان بیشتری دارند و نیاز به نظارت بیشتر دارند. معاملهگران بلندمدت ترجیح میدهند از الگوی نموداری پرچم در بازههای زمانی طولانیتر استفاده کنند؛ زیرا میتواند سیگنال مطمئنتری از روند طولانیمدت ارائه دهد. معاملهگران همچنین از این الگو برای شناسایی نقاط ورود و خروج بالقوه برای معاملات بلندمدت یا تأیید روندهای موجود استفاده میکنند. استفاده از تایم فریمهای متعدد برای تایید اعتبار الگو پیش از تصمیمگیری در معاملات، مهم است.
الگوی پرچم چقدر قابل اعتماد است؟
الگوهای پرچم یکی از قابل اعتمادترین الگوهایی هستند که معاملهگران در تحلیل تکنیکال خود از آنها استفاده میکنند. قابلیت اطمینان یک پرچم در معاملات عمدتاً به 4 عامل مانند بازه زمانی، شرایط بازار، توانایی معاملهگر برای شناسایی الگو و نهایتا تفسیر دقیق آن بستگی دارد. اغلب الگوهای پرچم به عنوان الگوهای نمودار قابل اعتماد در نظر گرفته میشوند زیرا نشاندهنده ادامه همان روندی هستند که الگو را معرفی کرده است.
شکست کاذب مشکل اصلی این الگو است. شکست کاذب زمانی رخ میدهد که قیمت از پرچم خارج شده و به سرعت به داخل الگو برگردد. معاملهگران میتوانند قابلیت اطمینان این الگو را با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلف مانند میانگینهای متحرک، خطوط روند و شاخصهای حجم برای تأیید اعتبار الگو بهبود بخشند. همچنین مهم است که شرایط کلی بازار مانند انتشار دادههای اقتصادی، رویدادهای ژئوپلیتیکی و غیره در نظر گرفته شوند تا تاثیر آنها بر دارایی مورد معامله مطالعه شود. معاملهگران باید همیشه احتیاط کنند و ریسک خود را به درستی مدیریت کنند تا تصمیمات تجاری بهتری بگیرند.
الگوی پرچم برعکس
پس از پایان روند، معاملهگران میتوانند به نمودار نگاه کنند و الگوی پرچم برعکس را در روند مشاهده کنند. معکوس شدن پرچم نهایی رایج است؛ زیرا هر روند معکوسی بالاخره به دنبال نوعی پرچم رخ میدهد و بنابراین نهایتا ما یک پرچم نهایی خواهیم داشت که نشانگر معکوس شدن روند است. اگر معاملهگر بفهمد که چه چیزی باعث میشود یک پرچم قبل از معکوس شدن روند، آخرین پرچم باشد؛ در موقعیتی است که میتواند تغییر روند را پیشبینی کرده و معامله کند. در ادامه چندین ویژگی آورده شده است که در این نوع پرچمها رایج هستند:
پرچم در روندی رخ میدهد که دهها بار ادامه داشته است. بنابراین معاملهگران Trend شروع به کسب سود میکنند و معاملهگران مخالف روند تهاجمیتر عمل میکنند تا از ضرر بگریزند. هر دو معتقدند که روند بیش از حد ادامه یافته است و بنابراین مستعد اصلاحی بزرگتر و تبدیل به محدوده معاملاتی بزرگتر یا حتی معکوس شدن است. این پرچم بیشتر افقی است و دارای نشانههایی از معاملات دو طرفه قوی است؛ مانند چندین میله روند در جهت مخالف، میلههایی با دمهای برجسته، چندین معکوس و میلههایی که حداقل 50 درصد با نوار قبلی همپوشانی دارند.
فیلتر الگوی پرچم
اصطلاح فیلتر الگوی پرچم توسط برخی از معاملهگران به کار میرود؛ اما حداقل با آن تعاریفی که ما و شما از فیلتر در تحلیل نمودار میشناسیم؛ هیچ فیلتری برای الگوی پرچم تعریف نشده است. با این حال، برخی از صرافیها و پلتفرمهای واسطه، مانند StockEdge، با ارائه ابزارهایی شناسایی این الگو را برای ما راحتتر کردهاند. تصمیمگیری درباره استفاده کردن و یا نکردن از این ابزارها را به عهده شما مخاطبین میگذاریم. ما در ادامه روند کار را بیشتر و بهتر توضیح داده میدهیم.
در نظر داشته باشید تعداد زیادی از سهام و ارزهای مختلف وجود دارد که این الگوی در آنها شکل گرفته است و برای معاملهگران دشوار است که برای یافتن این الگو، دائما به نمودارهای مختلف نگاه کنند. بنابراین، با کمک StockEdge، میتوان سهامهایی را که در آنها این الگوی نمودار تشکیل شده است فیلتر کرد:
پس از کلیک بر روی پرچم صعودی، لیستی از سهمهایی که این الگو در آنها شکل گرفته است دریافت خواهید کرد:
پس از کلیک بر روی هر یک از سهمهای فوق، نمودار تکنیکالی را دریافت خواهید کرد که الگوی زیر را نشان میدهد:
هنگامی که این الگوی نموداری را در سهام شناسایی کردید میتوانید مطابق با آنچه در بالا توضیح داده شد معامله کنید.
ریسکهای مرتبط با الگوی پرچم
مانند هر استراتژی معاملاتی، هنگام استفاده از این الگوها نیز ریسکهایی وجود دارد. یکی از ریسکهای اولیه، احتمال شکست کاذب است؛ جایی که به نظر میرسد قیمت از الگو خارج میشود؛ اما به سرعت مسیر خود را معکوس میکند. برای مدیریت این ریسک، معاملهگران میتوانند دستورهای Stop Loss را زیر نقطه پایینی پرچم قرار دهند. علاوه بر این، تفسیر این الگو نیز میتواند تا حدوی وابسته به خود فرد باشد و تا حدودی خطا داشته باشد.
بنابراین معاملهگران باید همیشه قبل از ورود به معامله، منتظر تأیید شکست باشند. ریسک دیگر، طولانی بودن دورههای تثبیت الگو است که میتواند منجر به از دست رفتن فرصتها یا زیان ناشی از حرکات متوالی قیمت شود. معاملهگران با استفاده از تکنیکهای مدیریت ریسک مناسب، مانند تنظیم دستورات توقف ضرر مناسب و گرفتن تایید از سایر روشها، میتوانند ریسکهای مرتبط با الگوهای پرچم را کاهش دهند.
نکات و ترفندهایی برای اجرای موفقیتآمیز الگوی پرچم
استفاده از نمودار پرچم یک راه موثر برای سرمایهگذاری در بازار است. در حالی که شکلگیری پرچمها نسبتاً آسان است؛ پیادهسازی استراتژی معاملاتی الگوی پرچم همیشه ساده نیست. برای به حداکثر رساندن مزایای الگوهای پرچم، تمرکز بر ورود و خروج سریع از معاملات مهم است؛ زیرا الگوهای پرچم معمولاً تنها چند روز یا چند هفته دوام میآورند.
علاوه بر این، الگوهای پرچم میتوانند مستعد شکسته شدن باشند. معاملهگران محافظهکار باید از سطوح مناسب Stop Loss و Target استفاده کنند تا اطمینان حاصل شود که سرمایه آنها بیش از حد در معرض خطر قرار نمیگیرد. هنگام تلاش برای معاملات الگوی پرچم، تمرکز بر سهام و ETFهای بزرگتر -به دلیل نقدینگی بیشتر در این بازارها- ممکن است نرخ موفقیت را بهبود بخشد.
جمعبندی
با توجه به تحلیل گسترده انجام شده در این مقاله، الگوی پرچم به عنوان یک ابزار مهم در تحلیل تکنیکال شناخته شد که توانسته است بهبود قابل توجهی در عملکرد معاملاتی افراد ایجاد کند. از تفکر منطقی در انتخاب الگوی مناسب تا استفاده از استراتژیهای معاملاتی با دقت بالا، این مقاله بر مبنای تجربیات عملی و دادههای آماری به نقل از بازارهای مالی، دادههای مفیدی ارائه کرد. در نتیجه، معاملهگران حرفهای با مطالعه این مقاله میتوانند به بهبود بهرهوری و افزایش سودآوری خود در بازارهای مالی دست یابند.
چنانچه در رابطه با الگوی پرچم هر گونه سوال، ابهام و یا پرسش خاصی دارید؛ لطفا از طریق بخش کامنتها با ما در میان بگذارید تا شما را رهنمایی کنیم. همچنین میتوانید از خدمات مشاوره ما نیاز برای راهنمایی دقیقتر و اختصاصیتر استفاده کنید. همچنین اگر که این مقاله برای شما مفید بود؛ لطفا آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید تا همه کنار یکدیگر درک خود از بازارهای مالی را بیشتر کنیم. ممنون که تا بدین جای مقاله همراه ما بودید.
سوالات متداول
پرچم یک الگوی صعودی است یا نزولی؟
این طرح اغلب از پنج تا بیست نوار قیمتی تشکیل شده است. چنین الگوهایی میتوانند به سمت بالا یا پایین ( صعودی یا نزولی) باشند. فقط در نظر داشته باشید که قسمت پایین پرچم نباید از نصف الگوی پرچم و میله قبلی بالاتر باشد.
چه زمانی در پرچم نزولی خرید کنیم؟
هنگامی که قیمت به میانگین متحرک یا اولین پولبکِ پس از استراحت خط حمایت نزدیک میشود؛ توصیه میشود طبق پرچم نزولی را معامله کنید. هنگامی که نوسان پایین است یا خط روند شکسته میشود؛ یک پرچم نزولی میتواند تشکیل شود.
قانون الگوی پرچم چیست؟
وقتی بازار به دنبال یک حرکت سریع در یک محدوده کوچک تثبیت میشود؛ یک الگوی نموداری پرچم شکل میگیرد. پرچم باید بین خطوط موازی حرکت کند و میتواند مایل به بالا، پایین یا حتی به طرفین باشد. زمانی که قیمت در بالا یا پایین ترند شکسته شد؛ معامله را شروع کنید.
بعد از پرچم نزولی چه اتفاقی میافتد؟
یک پرچم نزولی که یک الگوی نموداری شمعی است؛ نشان میدهد که پس از پایان توقف موقت، روند کاهشی ادامه خواهد یافت. به عنوان یک الگوی ادامهدار، پرچم نزولی به فروشندگان کمک میکند تا قیمت را بیشتر و بهتر کاهش دهند.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.