تحلیل سنتیمنتال یکی از جدیدترین روشهای تحلیلی بازار است که میتواند مکمل روشهای دیگر تحلیل بازار مانند تحلیل تکنیکال و بنیادی باشد. این روش عمدتا به روانشناسی بازار و پارامترهای اقتصاد نوین توجه کرده و به شما کمک میکند با تحلیل نحوه معامله بزرگان بازار، بتوانید زودتر از سایر معاملهگران، حرکات بعدی بازار را پیشبینی کنید.
از آن جایی که این روش یکی از روشهای نوین برای تحلیل بازار است، احتمالا بسیاری از شما هنوز به خوبی با آن آشنا نیستید. به همین دلیل تصمیم داریم در این بخش بیشتر در مورد آموزش تحلیل سنتیمنتال صحبت کنیم.
تحلیل سنتیمنتال چیست؟
تحلیل سنتیمنتال یکی از بهترین روشها برای پیشبینی آینده بازار میباشد که اغلب نادیده گرفته میشود. این تحلیل بر اساس این ایده که احساسات معاملهگران میتواند مهمترین منبع برای پیشبینی آینده بازار باشد، ایجاد شده است. مشخصا اگر نظر اکثر معاملهگران به یک دارایی خاص مثبت باشد، جو خرید میتواند باعث رشد قیمت بشود و در شرایط معکوس، نظرات منفی در مورد یک دارایی میتواند باعث ایجاد فشار فروش و نزول قیمت بشود.
در حقیقت در این روش تلاش میشود با شناسایی نظرات بالقوه، ادامه حرکات قیمت پیشبینی بشود. منظور از احساس، نظر و روحیه غالب افرادی است که در حال تجارت یک دارایی خاص هستند. آگاهی از این احساس غالب میتواند ایدههای جالبی در مورد آینده جایگاه قیمت بدهد.
اما در این روش تحلیل به چه دادههایی توجه میشود؟ اخبار مهم، دادههای اقتصادی و نحوه نگرش معاملهگران به آنها، گزارشات منتشر شده و اندیکاتورهای متنوع همگی از جمله دادههایی هستند که در تحلیل احساسات بازار به آنها توجه میشود. بررسی اطلاعات گفته شده میتواند نشان دهد که فعالان بازار تا چه حد نسبت به صعودی و یا نزولی بودن بازار نظر دارند.
اگر بخواهیم سادهتر توضیح بدهیم، هدف اصلی این روش تحلیل این است که بفهمیم اکثریت بازار در مورد یک دارایی خاص چه نظری دارند. بررسی نگرش و احساسات فعالان بازار میتواند دید بهتری از نحوه اقدام آنها در آینده بدهد. در حقیقت طرفداران این روش تحلیلی اعتقاد دارند که میتوان با استفاده از آن حتی سریعتر از حرکات قیمت، بازار را پیشبینی کنند. تحلیل سنتیمنتال کمک کرده است که سردرگمی در پیشبینی بازار برای معاملهگران کمتر بشود.
نحوه تحلیل سنتیمنتال در بازار
همواره کنترل احساسات در اکثر زمینه ها مشکل بوده و بسیاری از افراد در تلاش برای کنترل این احساسات هستند تا بتوانند تصمیم درستی را بگیرند. احساسات در زمینه های مختلفی به کمک ما می آید و گاهی نیز باعث بدتر شدن وضعیت می شود این ما هستیم که باید تحلیل کنیم و بفهمیم که در این وضعیت راه درست چیست.
متاسفانه در بازار های مالی احساسات باعث سردرگمی و یک سری تصمیمات اشتباه می شود که تبعات سختی در پی خواهد داشت که ما را چند سال عقب می اندازد و حتی ممکن است همه دارایی های ما سر یک عدم کنترل احساسات از بین بروند. پس ما باید حواسمان به احساساتمان باشد و در این موضوع کنترل دقیقی در آن داشته باشیم.
در این قسمت در مورد نحوه تحلیل سنتیمنتال یا همان احساسات در بازار صحبت خواهیم کرد. تحلیل سنتیمنتال در واقع یک تحلیل روانشناسی است که به دنبال بررسی احساسات غالب معاملهگران در بازار است. در این روش اعتقاد بر این است احساسات معاملهگران میتواند منبع مهمی برای پیشبینی حرکات بازار باشد و به همین دلیل به آن اهمیت داده میشود.
نکتهای که باید بدانید این است که همیشه نظر و احساس کلی معاملهگران در مورد یک دارایی خاص مبتنی بر ارزش ذاتی آن نیست. برای مثال ممکن است یک دارایی از ارزش ذاتی خود فاصله زیادی داشته باشد، اما همچنان احساس کلی بازار نسبت به آنها مثبت باشد و به صعود خود ادامه بدهند.
از این رو تحلیلی میتوان برای انجام معامله در جهت مخالف روند هم استفاده کرد، برای مثال اگر همه معاملهگران در حال خرید هستند، فرصت خوبی برای فروش ایجاد میشود. احساسات در بازار معمولا به صورت مثبت و یا منفی طبقهبندی میشوند. در زمان غالب بودن احساسات مثبت، انتظار برای افزایش قیمت تقویت میشود.
در حالی که در زمان غالب بودن احساسات منفی، انتظار برای کاهش بازار وجود دارد. ابزارهای زیادی برای بررسی نظر کلی معاملهگران در بازار وجود دارد. معمولا این روش تحلیلی به تنهایی برای پیشبینی بازار استفاده نمیشود و به عنوان یک ابزار مکمل برای تقویت سایر احتمالها، استفاده میشود.
برای تحلیل sentimental فارکس میتوانید از سایت Dailyfx استفاده کنید که در آن تحلیلهای مهمی برای بررسی روانشناسی بازار وجود دارد. برای مثال در قسمت IG client sentiment این سایت اطلاعات دقیقی در مورد تعداد معاملهگرانی که پوزیشنهای long و یا short باز کردهاند، دیده میشود. اگر درصد معاملهگرانی که پوزیشن long باز کردهاند، بیشتر باشد یعنی خریداران قدرت بهتری داشتهاند و به همین دلیل انتظار رشد قیمت و افزایش سود را داریم.
در نقطه مقابل، زمانی که که تعداد پوزیشنهای short بیشتر باشد، قدرت فروشندگان بهتر است و به همین دلیل انتظار کاهش قیمت و ادامه روند نزولی را داریم. تحلیل سنتیمنتال معمولا پیچیدگیها و سختیهای روشهای دیگر تحلیل بازار را ندارد و از طریق چند ابزار ساده میتوان به دید بهتری از بازار دست پیدا کرد.
شاخص های تحلیل سنتیمنتال بازار
شاخصهای تحلیل سنتیمنتال بازار بر اساس اصول این روش تحلیلی یعنی بررسی احساسات طراحی شده اند. این شاخصها نگرش کلی معاملهگران را به صورت عدد و یا به شکل گرافیکی بیان میکنند. بررسی این شاخصها میتواند به پیشبینی آینده بازار کمک کند. در این شاخصها همیشه بالا و یا پایین بودن عددها نشاندهنده ادامه روند نیست. زمانی که نظریات اکثر فعالان بر اساس شاخصها به شدت به سمت نزولی شدن بازار است، احتمال برگشت بازار وجود دارد. در شرایط عکس هم میتواند در یک روند صعودی چنین اتفاقی بیافتد.
در حقیقت چنین ابزاری احساسات کلی بازار را به صورت داده نشان میدهند اما نمیتواند در مورد آینده بازار پیشبینی خاصی انجام بدهد. معاملهگران از این دادهها برای شناسایی نقاط احتمالی برگشت در زمانی که شاخصها به افراط رسیدهاند، استفاده میکنند. در این بخش به بررسی این ابزارها میپردازیم.
1. شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع از جمله ابزاری است که میتواند احساسات کلی معاملهگران را در قالب اعدادی بین صفر تا ۱۰۰ بیان کند. این شاخص برای بررسی نظر کلی فعالان نسبت به آینده بازار استفاده میشود. هر چه شاخص به عدد صفر نزدیکتر شود، نشاندهنده ناامیدی و ترس فعالان بازار است.
همین موضوع نشان میدهد که جو غالب در بازار به سمت فروش بیشتر میرود. اما با نزدیک شدن به عدد ۱۰۰، دید کلی معاملهگران نسبت به آینده بازار بهتر میشود و به همین دلیل احساسات به سمت خرید دارایی میرود. به سادگی و از طریق دادههایی که این شاخص در اختیار شما میگذارد، میتوانید در مورد آینده بازار دید بهتری پیدا کنید.
2. شاخص High-Low
یکی از شاخصهای مهم برای نشان دادن احساسات بازار، شاخص High-Low میباشد که میان داراییهایی که به بیشترین قیمت ۵۲ روزه خود رسیدهاند و داراییهایی که به کمترین قیمت ۵۲ روزه خود رسیدهاند، مقایسه انجام میدهد. بالا رفتن قیمت بیشتر از ۷۰ و یا پایین رفتن آن به زیر ۳۰ میتواند نشانههای مهمی در مورد نظریات کلی معاملهگران بدهد.
افزایش این شاخص به بالای ۷۰ نشان میدهد که داراییها نزدیک به بالاترین مقدار خود در حال معامله شدن هستند و به همین دلیل تمایل به صعودی شدن بیشتر است. در حالی که کاهش شاخص به زیر ۳۰، نشاندهنده این است که اغلب داراییها نزدیک به کمترین مقدار خود در حال معامله هستند و به همیندلیل احتمال نزولی شدن بازار، تقویت میشود.
3. شاخص BPI
شاخص درصد صعودی بر اساس چارت داراییهای مختلف عمل کرده و شرکتهایی که الگو صعودی در چارت خود دارند را اندازهگیری میکند. در این شاخص هم بالا رفتن عدد به بالای ۸۰ درصد و یا کاهش آن به زیر ۲۰ درصد نشاندهنده هشدارهایی در مورد احساسات غالب معاملهگران است.
در شاخص BPI، بازارهای خنثی معمولا درصد صعودی ۵۰ درصد دارند. شاخص بالا ۸۰ درصد، نشاندهنده امیدواری زیاد معاملهگران به آینده بازار است و شرایط اشباع خرید را نشان میدهد. همیشه در این شرایط نباید انتظار تداوم روند صعودی با قدرت را داشت، چراکه احتمال نزولی شدن و برگشت بازار هم وجود دارد.
اما شاخص زیر ۲۰ درصد نشاندهنده احساست منفی معاملهگران نسبت به آینده بازار و یا دارایی خاص است و شرایط اشباع فروش را نشان میدهد. در این شرایط هم نباید همیشه انتظار ادامه روند نزولی را داشته باشید، چرا که احتمال برگشت بازار در زمان بالا رفتن افراطی ناامیدی معاملهگران وجود دارد.
4. میانگین متحرکها
میانگین متحرکهایی که معمولا برای تحلیل سنتیمنتال فارکس استفاده میشوند، معمولا میانگینهای ساده ۵۰ و ۲۰۰ روزه است. این شاخص ها حتی مانند تحلیل تکنیکال میباشند با این تفاوت که در آن بیشتر به احساسات و نظریات کلی معاملهگران توجه میشود. بر این اساس تقاطع طلایی زمانی اتفاق میافتد که میانگین متحرک ۵۰ روزه میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت بالا قطع کند. این تقاطع نشان میدهد که احساسات بازار به سمت صعودی شدن میرود و به همین دلیل احتمال افزایش و صعود بازار تقویت میشود.
در نقطه مقابل، تقاطع مرگ وجود دارد که در آن میانگین متحرک ساده ۵۰ روزه، میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت پایین قطع میکند. این تقاطع نشان دهنده قدرت گرفتن احساسات منفی در بازار است و میتواند نشانهای برای کاهش و نزول بازار باشد. بر این اساس نظریات و احساس کلی معاملهگران نسبت به آینده بازار سنجیده میشود.
5. شاخص VIX
شاخص نوسان CBOE یا همان شاخص VIX، از دسته شاخصهایی است که به تلاطم یا نوسان توجه دارد و این معیارها را برای برای یک دوره ۳۰ روزه محاسبه میکند. این شاخص به عنوان شاخص ترس هم در بازار شناخته میشود. تشدید نوسانات در قیمت میتواند به معنای ترس معاملهگران و احساس آنها به محافظت از خود در برابر ریسک باشد.
افزایش شاخص VIX معمولا نشاندهنده بالا رفتن میزان ترس معاملهگران میباشد. در کنار خود اندیکاتور که حاوی اطلاعات مهمی است، معمولا میانگین متحرکی اضافه میشود تا سقف و کف های تشکیل شده را بررسی کند.
مزایا و معایب تحلیل سنتیمنتال
همیشه نقد یک روش میتواند بهترین راهکار برای تصمیمگیری در مورد نحوه استفاده از آن باشد. هر چقدر هم در مورد کارا بودن تحلیل سنتیمنتال در بازار بشنوید، بازهم زمانی میتوانید در مورد استفاده از آن مطمئن شوید که مزایا و معایب آن را بشناسید. ما در این بخش به بررسی این روش تحلیلی نوین بازارهای مالی میپردازیم.
مزایا
مزایا تجزیه و تحلیل احساسات بازار میتواند شما را نسبت به استفاده از این روش ترغیب کند. به همین دلیل معمولا قبل از انتخاب این شکل تحلیل به آن توجه میشود.
1. دید بهتری در مورد آینده بازار کسب میکنید
شناخت احساسات غالب معاملهگران میتواند بر پیشبینی آینده بازار تاثیر داشته باشد. نحوه نگرش بخش عمده فعالان به یک دارایی خاص میتواند تا حدودی در مورد ادامه روند و یا معکوس شدن آن دارایی نقش داشته باشد. همین موضوع پیشبینی آینده بازار را سادهتر میکند. بیشتر معاملهگران از ترکیب تحلیل احساسات بازار و روشهای سنتی توانستهاند یک سیستم معاملاتی سودده ایجاد کنند.
2. زودتر از ایجاد تغییرات هشدار میدهد
تحلیل احساسات بازار میتواند زودتر از ایجاد تغییرات در بازار به شما هشدار بدهد. معمولا احساسات معاملهگران زودتر از قیمت دچار تغییر میشود و به همین دلیل است که با تحلیل احساسات همیشه یک گام جلوتر از بقیه تریدرها هستید.
3. در جهت معاملهگران بزرگ معامله میکنید
در بیشتر مواقع حرکت در جهت معاملهگران بزرگ میتواند سودهای کلانی را برای شما ایجاد کند. در این روش توجه زیادی به تحلیل احساسات و نحوه نگرش بزرگان به بازار میشود که همین موضوع کمک میکند تا بتوانید همسو با آنها تجارت کنید.
4. ساده و بدون ابزارهای پیچیده انجام میشود
تحلیل تکنیکال هر چند که روش خوبی برای تحلیل بازار است، اما به دلیل گستردگی ابزارها بسیار سخت میباشد. این در حالی است که تحلیل احساسات بازار به راحتی و بدون نیاز به ابزارهای خاص و الگوهای قیمتی پیچیده انجام میشود. در این روش تحلیل به خوبی میتوانید زمان ورود و خروج به معامله را شناسایی کنید و سودهای بهتری از فرصتهای ایجاد شده در بازار، به دست بیاورید.
5. به تاثیر اخبار بر معاملات توجه میکند
یکی از معایب روشهای دیگر تحلیل بازار، عدم توجه به اخبار و رویدادهای سیاسی و یا اقتصادی است. اما در تحلیل احساسات قادر خواهید بود تاثیر موارد گفته شده را بر دارایی مورد نظر خود بسنجید. همین موضوع میتواند به نحوه حرکت قیمت پس از انتشار این اخبار کمک کند.
6. مکمل روشهای دیگر تحلیل بازار
از تحلیل سنتیمنتال میتوان به عنوان مکمل برای تایید تحلیل تکنیکال و سایر تحلیلهای بازار استفاده کرد. به عنوان مثال فرض کنید که در بررسی دادههای قیمتی، احتمال برگشت روند را دادهاید. در این صورت میتوانید با استفاده از تحلیل احساسات در بازار به اطمینان بیشتری در مورد تحلیلهای خود برسید. در حقیقت این روش تحلیلی به شما کمک میکند که
آگاهانهتر ترید کنید و به همین دلیل سود بیشتری در معاملات خود کسب کنید.
معایب
تقریبا هیچ روش تحلیلی در بازار وجود ندارد که کامل باشد. پس در این شرایط روشی بیشتر برای پیشبینی آینده بازار استفاده میشود که معایب کمتر و مزایا بیشتری داشته باشد.
1. عدم قطعیت در پیشبینی آینده بازار
تحلیل سنتیمنتال مانند هر شکل دیگری از تحلیل بازار، قادر نیست که دید صد در صدی در مورد آینده بازار به شما بدهد. بازارهای مالی دارای پیچیدگیهای زیادی هستند و به همین دلیل به راحتی نمیتوان در مورد حرکات قیمت مطمئن شد. تجزیه و تحلیل احساسات معاملهگران هم به همین دلیل نمیتواند هیچگاه موقعیتهای کاملا سودده برای شما ایجاد کند. این موضوع شاید یکی از مهمترین معایب تحلیل احساسات در بازار باشد که البته در روشهای دیگر هم وجود دارد.
2. ماهیت ذهنی دارند
همیشه احساسات معاملهگران بازار به یک شکل تفسیر نمیشود. این موضوع نشان میدهد که تحلیل سنتیمنتال ماهیت ذهنی دارد و میتواند بر اساس دیدگاه افراد مختلف به شکلهای متفاوتی تحلیل بشود. همین موضوع باعث میشود تا افراد نتوانند نتیجه یکسانی از این روش تحلیلی داشته باشند.
3. کند بودن در تحلیل برخی از رویدادهای سیاسی و یا اقتصادی
در حالی که یکی از مزیتهای تحلیل سنتیمنتال بحث پیشرو بودن آن در تحلیل بازار است، گاهی این روش نمیتواند به رویدادهای خبر و یا سیاسی ناگهانی به خوبی پاسخ بدهد. کند بودن تحلیل احساسات بازار در چنین شرایطی باعث میشود تا معاملهگر به روشهای دیگر تحلیلی نیاز پیدا کند.
نتیجهگیری
تحلیل سنتیمنتال از جمله تحلیلهای بروز است که میتواند به موازات تحلیلهای دیگر استفاده بشود و دید بهتری از بازار به شما بدهد. این روش تحلیل بر اساس توجه به روانشناسی معاملهگران ایجاد شده است و میتواند زودتر از روشهای دیگر، آینده و جهت حرکت بازار را مشخص کند. در این مطلب در مورد شاخصها، روش تحلیل، مزایا و معایب تحلیل احساسات در بازار صحبت شد، به همین دلیل اکنون میتوانید بهتر در مورد این روش تصمیم بگیرید.
سوالات متداول
1. منظور از تحلیل سنتیمنتال چیست؟
به تحلیل احساسات معاملهگران برای پیشبینی آینده بازار گفته میشود
2. تحلیل احساسات در بازار چه مزایایی دارد؟
در این روش میتوانید سریعتر تغییرات قیمت را پیشبینی کنید، دید بهتری از بازار کسب کنید و به سودهای بیشتر برسید.
3. آیا تحلیل احساسات معایبی هم دارد؟
ماهیت ذهنی تحلیل احساسات در بازار میتواند یکی از مهمترین معایب این روش تحلیلی باشد.
4. آیا تحلیل احساسات بازار میتواند پیشبینی دقیقی از بازار ایجاد کند؟
تحلیل احساسات میتواند به عنوان مکمل برای پیشبینی آینده احساسات در بازار استفاده بشود، اما نباید انتظار داشته باشید که همیشه پیشبینیهای آن صحیح باشد.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش رایگان معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.