دنیای ترید افراد مشهور و نخبه زیادی دارد که توانستهاند با استفاده از استراتژی و دانش خاص خود به ثروتهای زیادی دست پیدا کنند. جسی لیورمور یکی از همین تریدرها است که شاید چندان شناخته شده نباشد، اما به اعتقاد بسیاری یکی از بزرگترین تریدرهای ایالات متحده است. بررسی استراتژی و تجربه چنین افرادی میتواند بهترین آموزش برای فعالیت در بازارهای مالی باشد، به همین دلیل قصد داریم در این مطلب بیشتر در مورد تجربیات و عقاید لیورمور نسبت به ترید صحبت کنیم.
جسی لیورمور کیست؟
جسی لیورمور یکی از بزرگترین تجار ایالات متحده است که در سال 1877 در ماساچوست متولد شد. شاید کلیشهای به نظر برسد اما جسی هم مانند بسیاری از افراد بزرگ و شناخته شده در تاریخ در خانوادهای فقیر بزرگ شد. شاید همین فقر یکی از دلایلی بود که باعث شده وی نتواند تحصیلات رسمی خود را ادامه بدهد. اما این موضوع مانعی برای جسی ایجاد نکرد، به گونهای که وی در سالهای بعد به عنوان یک تاجر مشهور سهام در قرن بیستم شناخته شد که استراتژیهایش همچنان پس از گذشت زمان زیاد میتواند موقعیتهای سودده مناسبی ایجاد کند.
اولین تجربه معاملاتی این تریدر بزرگ به ۱۴ سالگی وی برمیگردد که این زمان آغاز انجام معاملات برای وی بود. گفته میشود وی تنها فردی است که در تاریخ وال استریت بیشترین میزان سود در یک روز و همچنین بیشترین میزان زیان در یک روز را در اختیار دارد. در بررسی بیوگرافی جسی لیورمور علاوه بر سابقه سودهای کلان، میتوان سه بار زیانهای هنگفت را هم مشاهده کرد به شکلی که جسی در این دوران کل ثروت خود را از دست داد اما بعدها با سرمایه بیشتر به فعالیت خود ادامه داد.
در سالهای ابتدایی ترید وی فعالیت خود را در شرکت Paine Webber & Co آغاز کرد اما کمی بعد به تنهایی شروع به تجارت کرد و به دلیل سابقه سودآوری شگفتانگیز، از بنگاههای معاملاتی بوستون محروم شد و به همین دلیل مابقی فعالیت خود را در نیویورک ادامه داد. جسی لیورمور سه کتاب با نامهای چگونه ترید کنیم، زندگی من در وال استریت و چگونه سه ثروت در بازار به دست آوردم را چاپ کرد که در آن از تجربیات خود سخن گفت.
چرا به جسی لیورمور لقب خرس وال استریت را دادهاند؟
مطمئناً سابقه معاملاتی درخشان جسی مهمترین عامل برای اختصاص این لقب به وی بود. با این حال این لقب بیشتر به دلیل دو معامله بزرگ و خاص این تریدر نخبه در سال ۱۹۰۷ بود. در سال ۱۹۰۶ همزمان با رشد بی رویه بازار، جسی سهام اتحادیه پسیفیک را فروخت و به این شکل سیصد هزار دلار به دست آورد. این سود دقیقاً دو روز بعد و همزمان با زلزله سانفرانسیسکو رخ داد. همچنین در سال ۱۹۰۷ و به دنبال سقوط بازار و ایجاد ترس و وحشت فراوان در میان تریدرهای بازار، جسی بنا به توصیه جی پی مورگان شروع به خرید سهام کرد که باعث شد برخلاف بیشتر تریدرهای بازار به سود مناسبی برسد.
در معاملات دیگری جسی لیورمور در سال ۱۹۲۹، برخلاف روند بازار شروع به فروش برخی از موقعیتهای خرید خود کرد که همین موضوع زیان سیصد هزار دلاری برای وی به ارمغان آورد. اما چندی بعد توانست با همین استراتژی سود صد میلیون دلاری کسب کند.
استراتژیهای معاملاتی لیورمور
جسی لیورمور استراتژی و اصول بسیار خاصی در بازار داشت، به همین دلیل در میان تریدرهای بزرگ بازار بسیار خاص میباشد. برای اینکه بتوانید بهتر به بزرگی این تریدر پی ببرید، باید بدانید که جسی لیورمور استراتژی مخصوص به خودش را داشت، به تنهایی ترید میکرد و ثروت هنگفت را تنها از سرمایه خود بدست آورد. در حقیقت جسی از سرمایه دیگران حتی در دوران معروفیت خود برای کسب ثروت بیشتر استفاده نکرد.
پس استراتژیهای وی قدرت زیادی در بازار داشتهاند که توانستهاند سرمایه اندک این تریدر معروف بازار را به رقم شگفتانگیزی برسانند. در این بخش قصد داریم تا این اصول و استراتژیهای خاص را بررسی کنیم تا بتوانید به تریدر بهتری در بازار تبدیل بشوید.
شناسایی الگوهای خاص
زمان زیادی از معاملات جسی لیورمور میگذرد و در این مدت حجم و سایر پارامترهای بازار دستخوش تغییراتی شدهاند، اما این قوانین جسی است که همچنان مرتبط هستند و میتوانند فرصتهای مناسبی ایجاد کنند. با وجود اینکه در آن زمان وی به راحتی به نمودارهای قیمتی مانند حال حاضر دسترسی نداشت، اما توانست با ثبت قیمت معاملات در دفتر کل خود به الگوهای قیمتی کاربردی دست پیدا کند. جسی لیورمور معاملات خود را تنها بر روی داراییهایی انجام میداد که دارای روند مشخص بودند. در این میان با نزدیک شدن قیمت به نقاط مهم برگشتی، وی منتظر پاسخ قیمت میماند.
برای مثال فرض کنید که قیمت تا محدوده ۴۰ دلار کاهش پیدا کرده و سپس تا قیمت ۷۰ دلار افزایش و از این ناحیه مجدد شروع به کاهش میکند. جسی معتقد بود تا زمانی که قیمت در محدوده نواحی برگشتی گفته شده است، باید منتظر ماند. اگر قیمت به زیر سطح ۴۰ نفوذ کند، وی وارد معامله در سمت فروش میشد و برعکس اگر از محدوده ۴۰ مجدد دچار افزایش میشد، محدودههای خرید خود را تقویت میکرد. با برگشت مجدد قیمت به محدوده ۷۰ دلار که یک محدوده برگشتی است، وی منتظر واکنش قیمت به این سطح میشد.
البته جسی همیشه در برابر شکستهای قیمتی به این شکل عمل نمیکرد و وی بر اساس قیمت سهام و نوسانات مختلف، سعی داشت تا شکستهای واقعی را از کاذب جدا کند. بررسی حرکات قیمت در کنار توجه به تغییرات حجم از جمله استراتژیهایی بود که وی برای شناسایی نقاط مناسب ورود و همچنین زمان حفظ یک موقعیت استفاده کرد. جسی لیورمور معتقد بود که در بریک اوتها بالا رفتن حجم میتواند معیار مهمی برای تأیید شکستهای صحیح باشد. با رسیدن قیمت میتوان انتظار اصلاح و ادامه حرکت و یا برگشت روند را داشت.
جسی اعتقاد داشت در اصلاحهای کوتاه مدت، قیمت تا حدودی خلاف جهت روند اصلی حرکت میکند که در این محدوده انتظار ثبت حجم معاملاتی کمتر به نسبت روند اصلی را داشت. با اتمام اصلاح و حرکت قیمت در جهت روند اصلی، حجم مجدداً افزایش پیدا میکند.
ورود در زمان مناسب
جسی لیورمور مناسب بودن زمان ورود به معامله را مکمل الگوهای قیمتی برای کسب سود میدانست. ورود در زمانی زودتر و یا دیرتر میتواند به اندازه یک تحلیل اشتباه برای تریدرها مضر باشد. از نظر وی هیچ چیزی بهتر از قیمت زمانبندی مناسب را ارائه نمیکند و باید منتظر ماند تا ابتدا قیمت، ورود به معامله را تأیید کند و سپس برای باز کردن موقعیتهای بزرگ اقدام کرد. در حقیقت بر این اساس، مهم نیست که شما چقدر به تحلیل و یا احساساتتان از آینده اعتماد دارید، در هر صورت باید منتظر بمانید تا قیمت معاملاتتان را تأیید کند. این رویه باید در تمام معاملات دنبال شود تا ریسک کاهش پیدا کرده و شانس موفقیت بیشتر شود.
اصول صحیح معاملاتی
اصول معاملاتی جسی لیورمور بسیار ساده هستند و با اینکه مربوط به چندین سال قبل هستند، اما همچنان توسط بازار تأیید میشوند. یکی از نظریات مهم این تریدر بزرگ این بود که هیچ اتفاق جدیدی در بازار وال استریت وجود ندارد و نمیتواند در آینده هم وجود داشته باشد چرا که این همان تجارتی است که قدمت زیادی دارد. جسی توصیه میکند که باید همیشه در جهت روند معامله کرد و در این روندها هم از نقاط برگشتی مهم برای شناسایی فرصتهای معاملاتی مناسب استفاده کرد. همچنین قرار نیست همیشه بازار برای شما فرصتهای مناسب فراهم کند، پس باید گاهی منتظر فرصتهای مناسب ماند و از انجام معامله خودداری کرد.
بهتر است در ورود و یا خروج از معاملات عجله نکرد و منتظر ماند تا قیمت حرکت قیمت را تأیید کند. جسی در مورد زمان حفظ موقعیتهای مختلف هم نظریات جالبی داشت. از نظر وی نباید موقعیتهای زیانده را برای مدت طولانی نگه داشت و یا اینکه در آنها به دنبال کم کردن میانگین بود. در عوض باید به معاملات سودده زمان داد. (معاملات مناسب خیلی زود سود را نشان میدهند).
از استراتژیهای جسی لیورمور چه چیزی را میتوان آموخت؟
در دوران معاملاتی همه تریدرها، حتی تریدرهای بزرگی مانند جسی لیورمور، معاملات زیانده مشاهده میشود. جسی هم چندین بار سرمایه خود را در معاملات مختلف از دست داد اما وی همیشه منعقد این اشتباه ناشی از نقص در قوانین و سیستم معاملاتی وی و همچنین عدم رعایت آنها است. این موضوع دقیقاً برخلاف اکثر معاملهگران امروزی است که زیان را ناشی از هر عامل دیگری میدانند. سودآوری در بازارهای مالی چیزی جز ایجاد سیستم معاملاتی سودآور و رعایت آنها نیست.
جسی قوانین ساده اما بسیار کاربردی برای معاملات خود داشت: در نقاط برگشتی مهم باید منتظر واکنش قیمت بود و با استفاده از عواملی مانند حجم، شکستها را فیلتر کرد و در جهت کل بازار وارد معامله شد، در موقعیتهای معاملاتی باید منتظر بود تا قیمت تحلیلهای ما را تأیید کند، موقعیتهای سودده را باید تا زمانی نشانههای کافی برای خروج ندارید حفظ کنید، نیازی به انجام معاملات همیشگی ندارید و باید در زمانهایی که فرصت مناسب وجود ندارد، از انجام معامله خودداری کنید و در نهایت سهمی را انتخاب کنید که احتمال بیشتری برای حرکت آن وجود دارد.
جمعبندی
جسی لیورمور از بزرگترین تریدرهای تاریخ وال استریت است که توانست با سبک معاملاتی خاص خود به ثروتهای هنگفتی دست پیدا کند. ارزش این کار زمانی برای شما بیشتر میشود که بدانید وی این ثروت را با سرمایه اولیه اندک و سیستم شخصی سازی شده خود به دست آورد. با وجود اینکه بازار از آن زمان تاکنون تغییرات زیادی داشته است، اما عقاید و اصول معاملاتی جسی همچنان در بازار تأیید میشود و میتواند شما را به سودهای قابل قبول برساند. در این مطلب بخشهای مهم این استراتژیها بررسی شد و به همین دلیل اکنون میتوانید این اصول را در سیستم خود پیاده کنید.
سؤالات متداول
1. جسی لیورمور اولین معامله سودده خود را در چه سنی انجام داد؟
جسی در ۱۴ سالگی ترید را آغاز کرد و اولین سود خود را هم در سن ۱۵ سالگی که معادل ۳ دلار بود، کسب کرد.
2. سبک معاملاتی جسی در بازار چه بود؟
وی ابتدا از دسته تریدرهای کوتاه مدت بازار بود، اما اندکی بعد اهداف خود را به میان مدت و بلند مدت تغییر داد.
3. میزان سود لیورمور در دوران رکود بازار چقدر بود؟
کسب ۱۰۰ میلیون دلار در دوران رکود بازار یکی از درخشانترین معاملات جسی در بازار بود.
4. لیورمور دانش خود را چگونه در بازار به دست آورد؟
جسی از معاملهگران خودآموز بازار بود که با آزمون و خطا توانست سیستم معاملاتی پر سودی برای خود ایجاد کند.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از دوره رایگان آموزش معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.