ویلیام دلبرت گن یکی از مشهورترین معاملهگران بازارهای مالی است که نظریه او همچنان به عنوان یکی از استراتژیهای کاربردی و پرسود بازار شناخته میشود. گن توانست با استفاده از استراتژی معاملاتی خود سود قابل توجهی کسب کند و به همین دلیل، نظریات او به عنوان یک الگوی قابل اعتماد برای کسب سود شناخته میشود. اگر به آشنایی با استراتژی گن علاقه دارید، حتما ادامه این مطلب را دنبال کنید.
بیوگرافی ویلیام دلبرت گن
بدون شک ویلیام دلبرت گن یکی از بزرگترین تریدرهای دنیا است که توانست استراتژی بسیار موفقی برای انجام معاملات خود ایجاد کند. این استراتژی همچنان سالها بعد توسط بسیاری از معاملهگران استفاده میشود. وی در سال ۱۸۷۸ در مزرعه ای در خارج از تگزاس، شهر لوفکین متولد شد.
ویلیام اولین فرزند از یک خانواده ۱۳ نفری بود که نتوانست فرصت تحصیل در دبیرستان را کسب کند و تا سنین جوانی بیشتر در مزرعه پدری مشغول به کار بود. با این حال توانست به یکی از بزرگترین معاملهگران در بازارهای مالی تبدیل بشود. اولین جرقههای مربوط به ورود وی به دنیای تجارت در اوایل دهه ۱۹۰۰ رخ داد، جایی که ویلیام برای اولین بار در یک شرکت در یکی از شهر های تگزاس مشغول به کار شد.
در این برهه وی در یک مدرسه شبانه هم به تحصیل پرداخت. تا قبل از این بیشتر آموختههای ویلیام مربوط به کتاب مقدس میشد. برخی از مطالب موجود در کتاب مقدس بعدها پایههای نظریات و استراتژیهای وی را شکل داد. برای مثال جمله «هر چیزی پیش از این بود، پس از این هم خواهد بود و هیچ اتفاقی در این دنیا جدید نیست» باعث شد تا گن از دادههای گذشته قیمت برای پیشبینی آینده بازار استفاده کند.
سال ۱۹۰۳ زمانی بود که ویلیام دلبرت گن به صورت حرفهای تری وارد بازار وال استریت شد. در این سال ویلیام در یک شرکت کارگزاری مشغول به کار شد و اندکی بعد توانست کارگزاری خود به نام W.D. Gann & Company را راهاندازی کند.
آشنایی وی با ستاره شناسی به واسطه پدر بزرگش و هم چنین علوم هندسه و ریاضی باستان باعث شد تا گن بتواند به یک استراتژی فوق العاده سودده برای پیشبینی بازار برسد. یکی از نقاط هیجان انگیز بررسی بیوگرافی ویلیام دلبرت گن، تاریخچه معاملات و نظریات وی در مورد حرکات بازار است. وی معتقد بود که همه چیز در جهان بر اساس نظم مشخصی ایجاد شده است.
به همین دلیل ویلیام حرکات قیمت را در بازارهای مالی اتفاقی نمیدانست و اعتقاد داشت که قیمت بر اساس الگوی قابل پیشبینی تغییر میکند. ویلیام همچنین با توجه به آموختههای خود معتقد بود که حرکات قیمت در گذشته تکرار خواهد شد. چیزی که توانست گن را به محبوبیت زیاد در بازار وال استریت برساند، قدرت وی برای چندین برابر کردن حسابهای معاملاتی کوچک و کسب سود بود.
چند درصد از معاملات گن سودده بود؟
شواهدی وجود دارند که نشان میدهند چیزی نزدیک به ۹۰ درصد از معاملات انجام شده توسط وی، سودده میشدند و ده درصد معاملات زیانده هم به اختیار توسط خود گن وارد زیان میشدند. رقم بسیار باور نکردنی که در دنیای تجارت بیسابقه است. اما این ادعا تا چه حد صحت دارد؟
بررسی حسابها و سابقه معاملاتی گن این موضوع را به خوبی توجیه میکند. در اولین روزهای شروع معامله در بازار وال استریت، ویلیام توانست حساب ۱۳۰ دلاری خود را در مدت یک ماه به رقم ۱۲۰۰۰ دلار برساند. رقمی بسیار باور نکردنی که میتواند کارا بودن نظریات وی را ثابت کند. چنین تجربههای معاملاتی در دوران کاری گن کم نیست و به همین دلیل هم است که توانسته به چنین محبوبیتی در میان تریدرها دست پیدا کند.
وی در دوران کاری خود تلاش زیادی برای انتقال تجربیات خود به افراد دیگر کرد. کتابهای زیادی از وی در دسترس است که در هر کدام میتوان نکات جالبی در مورد نظریات وی یافت. در نهایت ویلیام در سال ۱۹۵۵ پس از سالها معامله موفق بر اثر سرطان معده در گذشت.
نظریه گن
ویلیام دلبرت گن نظریه مشهور خود را بر اساس دانش حرکت ستارگان، هندسه و ریاضی باستان ایجاد کرد. وی معتقد بود که حرکات قیمت بر اساس چرخههای هندسی مشخص است و زوایایی که رسم میشود میتواند به عنوان نقاط حمایت و مقاومت عمل کند. نظریه گن با نام نظریه زاویه گان هم معروف است چراکه ویلیام تغییرات قیمت را متناسب با دو عامل زوایای هندسی و زمان میدانست.
زوایای رسم شده برای هر نموداری ثابت هستند با این تفاوت که قابل چرخش میباشند. بر اساس نظریه گن، زمانی که قیمت و زمان بتوانند با زاویه ۴۵ درجه نسبت به یکدیگر افزایش و یا کاهش داشته باشند، در ایدهآلترین حالت خود هستند.
در این نظریه، پیشبینی آینده بازار با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد هر زاویه و الگو ممکن میشود. ویلیام نه زاویه مختلف ۸۲.۵، ۷۵، ۷۱.۲۵، ۶۳.۷۵، ۴۵، ۲۶.۲۵، ۱۸.۷۵، ۱۵ و ۷.۵ را شناسایی کرد که در این میان به زاویه ۴۵ درجه یا همان خط روند ۱×۱ از همه بیشتر اهمیت داد. این خط حمایت و مقاومتهای مهمی ایجاد میکند که با شکست آنها انتظار برگشت در قیمت را داریم.
تمامی زوایای گفته شده، نقاط حمایت و مقاومت را بر اساس خط روند ایجاد میکنند. گن حرکات بازار را تحت تاثیر دو عامل چرخههای زمانی و حرکات هندسی میدانست. الگوهای زمانی گن که بر اساس دادههای تاریخی به دست آمد، به معاملهگران این ایده را میداد که حرکات اصلی احتمالی قیمت در چه زمانهایی رخ میدهند.
«قانون همه زوایا» که توسط ویلیام دلبرت گن ارائه شد، بیان میکند که قیمت در میان زوایای مختلف در حرکت است و از زاویهای به زاویه دیگر میرود. پس از تعیین چارچوب زمانی، زوایای گن با استفاده از یک نقطه بالا و یا پایین قابل توجه رسم میشود. در یک روند صعودی، خطوط نشاندهنده حمایت و در یک روند نزولی خطوط نشاندهنده مقاومت هستند.
سطح ۵۰ درصد در نظریه گن به عنوان یک سطح مهم برای تغییرات بازار بیان میشود. انتظار میرود در یک روند صعودی این سطح به عنوان یک حمایت مهم و در روند نزولی به عنوان یک مقاومت مهم عمل کند که با شکست آن، برگشت روند با شدت بیشتری تایید میشود.
استراتژی معاملاتی گن و نحوه استفاده از آن
به کار گیری استراتژی که توانسته است به سودهای هزار درصدی و موفقیت در ۹۰ درصدی معاملات برسد، میتواند ضامن موفقیت در بازارهای مالی باشد. به همین دلیل هم است که پس از گذشت سالها همچنان استراتژی معاملاتی ویلیام دلبرت گن به عنوان یک استراتژی کاربردی تدریس میشود. در این بخش قصد داریم تا ابعاد مختلف این شیوه معاملاتی و نحوه استفاده از آن را بررسی کنیم.
1. تشخیص نقاط برگشتی مهم در بازار
گن در نظریه خود حرکات قیمت را متناسب با زوایای هندسی در نظر میگرفت. به همین دلیل با رسم زوایای گن میتوان به تحلیل بهتری از قیمت و حرکات آن در آینده رسید. بر این اساس، زاویه ۴۵ درجه یا همان خط روند ۱×۱ مهمترین سطوح حمایتی و یا مقاومتی بازار را مشخص میکند. ویلیام نه زاویه برای حرکت قیمت مشخص کرد که معتقد بود قیمت در بازار از زاویهای به زاویهای دیگر حرکت میکند.
بر اساس این استراتژی، قیمت معمولا تمایل دارد در زاویه نرمال یا همان ۴۵ درجه حرکت کند. شکست این زاویه میتواند یک سیگنال مهم برای برگشت قیمت باشد. بودن قیمت بالای خط روند ۱×۱ به معنای صعودی بودن بازار است، این در حالی است که پایین بودن قیمت زیر این خط میتواند نشانهای از نزولی بودن قیمت باشد.
2. پیشبینی مقدار حرکات قیمت
شاید هیجان انگیز به نظر برسد اما استراتژی گن میتواند به شما کمک کند که پیشبینی کنید قیمت تا چه سطحی حرکت خواهد کرد. برای این کار نیاز دارید تا ابتدا زاویه حرکت را اندازهگیری کنید. سپس با با استفاده از خط روند و زاویه اندازهگیری شده، نقاط احتمالی حرکت قیمت را پیشبینی میکنید.
همچنین این سیستم میتواند برای مشخص کردن قدرت روند هم استفاده بشود. زوایای تند نشاندهنده هیجان و قدرت بالای روند در بازار دارند. این در حالی است که روندهای ضعیف معمولا با زاویه کمی حرکت میکنند.
3. مدیریت ریسک معاملات
یک معاملهگر حرفهای باید بتواند ریسک معاملات خود را مدیریت کند. این موضوع مطمئنا به اندازه تحلیل صحیح بازار میتواند اهمیت داشته باشد. تقریبا هیچ تحلیلگری وجود ندارد که بتواند تمامی معاملات خود را سودده انجام بدهد. اگر مدیریت ریسک درستی انجام ندهید، حذف شما از بازار حتی با وجود قدرت تحلیل بالا حتمی است.
ویلیام دلبرت گن معتقد بود که بهتر است هر معاملهگری بیشتر از ده درصد سرمایه خود را در هر معامله وارد نکند. ویلیام هیچ گاه بخش زیادی از سرمایه خود را پوزیشن خاصی وارد نمیکرد و به همین دلیل توانست به سودهای مناسبی دست پیدا کند.
همچنین وی معتقد بود انجام معاملات زیاد و پشت سر هم خود میتواند یکی از اصلیترین دلایل برای افزایش زیان یک حساب معاملاتی باشد. یک معاملهگر حرفهای باید منتظر فرصت های مناسب در بازار باشد تا در موقعیت مناسب، پوزیشن قابل قبولی بگیرد. علاوه بر این، در بحث مدیریت ریسک، ویلیام به تعیین حد ضرر بسیار اهمیت میداد. معمولا گن توصیه میکرد بیشتر از ۱ تا ۳ درصد از سرمایه برای حد ضرر تعیین نشود. انتخاب نقطه مناسب برای تعیین حد ضرر، شاید یکی از سختترین مراحل یک معامله باشد.
محدوده حد ضرر باید به شکلی باشد که فرصتهای سوده را از شما نگیرد و علاوه بر این، اجازه افت ناگهانی هم به سرمایه شما ندهد. استفاده از نکات گفته شده به حساب معاملاتی شما امکان رشد تا بهترین سطح را میدهد و در مقابل، میزان زیانهای شما را هم کنترل میکند.
4. نقاط ورود و خروج مناسب
گن با استفاده از زوایای هندسی و تقاطع آنها با قیمت، توانست پوزیشنهای بسیار سوددهای برای خود ایجاد کند. نقطه کلیدی در نظریه گن، خط روند ۱×۱ با زاویه ۴۵ درجه بود. وی معتقد بود زمانی که قیمت بالای این خط قرار دارد، میتوان از تقاطع زوایا با قیمت پوزیشنهای خرید مناسبی دریافت کرد. در نقطه مقابل زمانی که قیمت زیر خط با زاویه ۴۵ درجه قرار دارد، میتوان فرصتهای فروش خوبی را شناسایی کرد.
اصول معاملاتی گن
گن اصول معاملاتی خود را از طریق دانش ستاره شناسی، هندسه و ریاضی باستان که در آن تبحر داشت، به دست آورد. کسب سودهای کلان از بازار وال استریت مدیون همین اصول است. آشنایی با این اصول میتواند شما را در مورد چرایی سودده بودن معاملات گن روشنتر کند. به همین دلیل در ادامه به صورت خلاصه به اصول معاملاتی ویلیام دلبرت گان میپردازیم.
- اگر قیمت در آخرین روز معاملاتی هفته، بالاتر از کل تغییرات در هفته قرار گیرد، انتظار رشد قیمت در هفته معاملاتی آینده را داریم. به همین شیوه اگر قیمت پایینتر از نوسانات هفتگی بسته بشود، باید انتظار قیمتهای کمتری را در هفته پیشرو داشته باشیم.
- عبور قیمت از بالاترین سطح قیمتی چهار هفته گذشته میتواند نوید ادامه روند صعودی و ثبت قلههای جدید را بدهد. در نقطه مقابل هم قرار گرفتن قیمت پایینتر از سطح چهار هفته گذشته، میتواند نشانهای از ادامه نزول و ثبت کفهای پایینتر باشد.
- اگر قیمت بتواند برای ۵ روز افزایش داشته باشد، احتمالا به مدت سه روز اصلاح قیمتی خواهد داشت.
- اگر قیمت بتواند برای 9 روز به صورت مداوم افزایش داشته باشید، احتمالا به مدت ۵ روز اصلاح قیمتی خواهد داشت.
- اگر اصلاح قیمتی از نظر اندازه و زمان بیشتر از اصلاح قبلی بشود، نشانههای اولیه برای تغییر روند ظاهر میشود.
- اگر قیمت بتواند در یک دوره سه ماهه، از بیشترین و کمترین مقدار خود عبور کند، احتمالا در تلاش است تا روند اساسی خود را معکوس کند.
- زمانی که قیمت در یک روند صعودی بتواند میانگین متحرک ۳۰ روزه را بشکند و برای ۲ روز متوالی در زیر آن تثبیت کند، احتمال اصلاح بیشتری برای قیمت متصور میشویم.
- اگر دارایی پایینتر از سطح ۵۰ درصد قله قبلی خود معامله شود، برای سرمایهگذاری مناسب نیست.
- به روند توجه زیادی داشته باشید. ویلیام دلبرت گن معتقد بود هیچگاه نباید با جهت روندهای شکل گرفته در بازار جنگید. به همین دلیل توصیه میکرد که بدون شناسایی روند اصلی بازار، وارد پوزیشن معاملاتی نشوید.
- پرتفوی متنوعی را برای خود انتخاب کنید. گن معتقد بود نباید تمامی سرمایه خود را بر روی یک دارایی خاص سرمایهگذاری کنید، حتی اگر آن معامله از نظر شما بسیار سودده باشد.
- اگر در مورد دارایی خاصی وارد زیان شدید، به حد ضرر خود پایبند باشید و به فکر فروش داراییهای سودده دیگر و کم کردن میانگین دارایی زیانده خود نباشید. گن توصیه کرد بهتر است معامله خود را با ضرر ببندید و منتظر ایجاد فرصتهای بهتر برای جبران ضرر باشید. وی همچنین توصیه کرد بهتر است پس از انجام معاملات زیانده، برای مدتی از بازار فاصله بگیرید.
- بازار را پیش داوری نکنید. ویلیام معتقد بود که نباید از قبل در مورد بالا بودن و یا پایین بودن قیمت سهم اظهار نظر کرد و باید به بازار اجازه داد تا خود با استفاده از اصول مشخصی که وجود دارد، تعیین کند که قیمت سهم زیاد یا کم است.
نتیجه گیری
نظریه گن یکی از قویترین نظریههای بازار برای پیشبینی حرکات قیمت است. گن با استراتژیهای این نظریه توانست حسابهای معاملاتی کوچک خود را چندین برابر کند، به همین دلیل هم ابزار گن همچنان جزو ابزارهای مهم برای تحلیل بازار هستند. میتوانید با استفاده از اصول استراتژی گن یک سیستم معاملاتی قوی و سودده برای خود ایجاد کنید.
سوالات متداول
1. نظریه گن چه می گوید؟
بر اساس نظریه گن، قیمت طبق الگوهای هندسی مشخص و قابل پیشبینی حرکت میکند.
2. آیا استراتژی گن میتواند اهداف قیمتی را پیشبینی کند؟
گن معتقد بود با استفاده از زاویه حرکت قیمت و روند شکل گرفته میتوان اهداف قیمت را تا حدودی پیشبینی کرد
3. مهمترین خط روند در نظریه گن چه زاویهای دارد؟
ویلیام دلبرت گان معتقد بود که حرکات قیمت در روندی با زاویه ۴۵ درجه قدرت و ماندگاری بهتری دارد.
4. خطوط زوایای گن چگونه رسم میشود؟
برای رسم خطوط گن نیاز به یک کف و یا سقف قابل توجه دارید که با استفاده از آن بتوانید زوایای گن و مناطق حمایتی و مقاومتی مختلف را رسم کنید.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش رایگان معامله گری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.