مفهوم پوزیشن سایز در معاملات مالی، یکی از اصولیترین و حیاتیترین مفاهیمی است که هر معاملهگری در فرایند آموزش معامله گری باید با آن آشنا شود. پوزیشن سایز در معاملات ما نقش یک کمک کننده را ایفا میکند و ورودیها و خروجیهای ما را مدیریت کند و در عین حال، ریسک و سود معاملات را کنترل مینماید. از بازارهای ارزهای خارجی گرفته تا بازارهای سهام و حتی بازارهای کریپتوکارنسی، اصول پوزیشن سایز یا حجم معامله پابرجا است.
با افزایش پیچیدگی بازارهای مالی و حجم معاملات، شناختن و مدیریت درست پوزیشن سایز در معاملات تبدیل به یکی از مهارتهای اساسی برای تریدرها شده است. بدون این مهارت، معاملهگران با ریسکهای بالا و امکانات محدودی روبرو خواهند شد و به سختی به موفقیت خواهند رسید.
در این مقاله، ما به بررسی عمیقتری از پوزیشن سایز میپردازیم. ابتدا به تشریح مفهوم پوزیشن سایز و اهمیت آن پرداخته و سپس به مفاهیم پایه مرتبط با آن، مانند حجم معامله، نگاهی میاندازیم. بعد از آن به نحوه محاسبه پوزیشن سایز و حجم معامله میپردازیم و روشهای مختلف محاسبه را مورد بررسی قرار میدهیم. در ادامه مقاله، به طور خاص و تخصصی مفهوم پوزیشن سایز در معاملات فارکس را بررسی میکنیم.
مفهوم پوزیشن سایز در معاملات مالی
پوزیشن سایز چیست؟ پوزیشن سایز میزان یا حجم معاملهای است که یک معاملهگر در یک بازار مالی انجام میدهد. این مفهوم از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که به معاملهگران کمک میکند تا ریسک و سود معاملات خود را مدیریت کنند.
به بیان دیگر، پوزیشن سایز در معاملات به تعداد واحدهای سرمایهگذاری شده در یک سهام خاص توسط یک سرمایهگذار اشاره دارد. اندازه حساب سرمایهگذار (Account Size / Account Balance) و تحمل ریسک (Trade Risk) باید هنگام تعیین پوزیشن سایز مناسب در نظر گرفته شوند.
سرمایهگذاران از پوزیشن سایز برای تعیین تعداد واحدهای سهام استفاده میکنند که به آنها کمک میکند تا ریسک را کنترل کنند و بازده را به حداکثر برسانند. در حالی که پوزیشن سایز در معاملات مالی یک مفهوم کلیدی است؛ این اصطلاح بیشتر با معاملات روزانه و معاملات فارکس مرتبط است. اما اصلاً دانستن و محاسبه کردن پوزیشن سایز چه اهمیتی دارد که ما داریم درباره آن مطالعه میکنیم؟
- مدیریت ریسک: تعیین پوزیشن سایز مناسب به معاملهگران اجازه میدهد که مقداری از ریسک معاملات خود را کنترل کنند. پوزیشن سایز نادرست میتواند منجر به زیانهای بزرگ شود.
- مدیریت سود: با تعیین پوزیشن سایز مناسب، معاملهگران میتوانند سود معاملات خود را به حداکثر برسانند و از فرصتهای سودآور بهرهبرداری کنند.
اندازه گیری پوزیشن سایز
سه فاکتور مهم را برای تعیین پوزیشن سایز در معاملات باید در نظر گرفت:
ریسک حساب (Account Risk)
قبل از اینکه یک سرمایهگذار بتواند از اندازه مناسب پوزیشن برای یک معامله خاص استفاده کند؛ باید سطح ریسک خود را تعیین کند. این مفهوم معمولاً به عنوان درصدی از سرمایه معاملهگر بیان میشود. به عنوان یک قاعده کلی، اکثر سرمایهگذاران نهایتاً 2% از سرمایه خود را در هر معامله ریسک میکنند. میزان ریسک مدیران صندوقهای سرمایهگذاری حتی از این مقدار هم کمتر است.
به عنوان مثال، اگر یک سرمایهگذار یک حساب 25000 دلاری داشته باشد و تصمیم بگیرد حداکثر ریسک حساب خود را 2 درصد تعیین کند؛ نمیتواند بیش از 500 دلار در هر معامله (2 درصدِ 25000 دلار) ریسک کند. با این استراتژی، حتی اگر سرمایهگذار در 10 معامله متوالی کل سرمایهای که اختصاص داده را از دست بدهد؛ تنها 20 درصد از کل سرمایه از بین رفته است و 80 درصد دیگر، دستنخورده باقی مانده است.
ریسک معامله (Trade Risk)
سپس سرمایهگذار باید تعیین کند که برای یک معامله خاص، دستور توقف ضرر را در کجا قرار میدهد. ریسک تجاری فاصله بین قیمت ورودی و قیمت توقف ضرر (Stop Loss) است. به عنوان مثال، اگر سرمایهگذاری قصد خرید سهام شرکت اپل با قیمت 160 دلار را دارد و توقف ضرر در قیمت 140 دلار باشد؛ ریسک معامله معادل 20 دلار برای هر سهم است.
محاسبه پوزیشن سایز مناسب
سرمایهگذار اکنون میداند که در هر معامله، امکان سرمایهگذاری معادل 500 دلار را دارد و 20 دلار به ازای هر سهم ریسک میکند. با توجه به این اطلاعات، برای تعیین پوزیشن سایز صحیح سرمایهگذار به سادگی باید ریسک حساب را که 500 دلار است، تقسیم کند بر ریسک معامله که معادل 20 دلار است کند. در نتیجه تریدر 25 سهم را میتواند خریداری کند (25 = 20 / 500).
ماشین حساب پوزیشن سایز در معاملات
ماشین حساب پوزیشن سایز در معاملات، به شما به عنوان یک سرمایهگذار کمک میکند تا تعداد مناسبی از سهام را برای خرید یا فروش تعیین کنید؛ آن هم بدون اینکه خودتان را درگیر محاسبات کنید. از طریق چنین دانشی، ماشینحسابهای اندازهگیری پوزیشن میتوانند به شما کمک کنند تا ریسک خود را به حداقل برسانید و بازده خود را حداکثر کنید.
سه نوع ماشین حساب وجود دارد:
محاسبهگر میزان ریسک سرمایه
بر اساس ریسک مالی تصمیمگیری شده، این ماشین حساب به سرمایهگذارانی مانند ما کمک میکند تا تعیین کنند چه تعداد سهم برای خرید یا فروش مورد نیاز است.
محاسبهگر ریسک حساب
بر اساس ریسک حساب تعریف شده شما، ماشین حساب ریسک حساب به سرمایهگذاران کمک میکند تا تعیین کنند چه تعداد سهم باید خریداری یا فروخته شود.
محاسبهگر پوزیشن سایز معاملات
اگر شما به عنوان یک سرمایهگذار میخواهید ریسک خود را به حداقل برسانید و بازده خود را در یک معامله حداکثر کنید، یک ماشین حساب پوزیشن سایز در معاملات سهام، مناسبترین گزینه خواهد بود. این ابزار به شما کمک میکند تا تعداد کافی سهام برای خرید و فروش را تعیین کنید و از تخریب پرتفوی خود جلوگیری کنید.
ماشین حساب پوزیشن سایز سهام برای سرمایهگذار معامله در بازار سهام بسیار مهم است، زیرا:
- برای بازار فارکس ضروری است: داشتن دانش مناسب در مورد ماشین حساب پوزیشن سایز در بازار فارکس غیرقابل اجتناب است. پوزیشن سایز مناسب برای یک سرمایهگذار مهمتر از دانش او درباره قیمتهای مختلف است.
- اندازه ریسک را تعیین میکند: با محدود بودن یا بیش از حد گسترده بودن پوزیشن سایز، شما را با چالشهای متعددی روبرو میکند. عدم آگاهی از پوزیشن سایز در معاملات، بازدهی ناکافی را به ارمغان میآورد و احتمالاً سود قابلتوجهی در بازار مدنظر خود کسب نخواهید کرد.
پوزیشن سایز در معاملات فارکس
پوزیشن سایز در معاملات فارکس تعداد کل واحدهای جفت ارزی است که یک معاملهگر در آنها سرمایهگذاری میکند. در واقع اندازه معاملهای است که صورت میگیرد. مشابه سایر بازارهای مالی، طبق تعریفی که ارائه دادیم، معاملهگران قبل از تصمیم گیری در مورد پوزیشن سایز فارکس، اندازه حساب (Account Size / Account Balance) و میزان تحمل ریسک (Trade Risk) خود را در نظر میگیرند.
هرچه اندازه حساب و تحمل ریسک بالاتر باشد، پوزیشن سایز بالاتری را میتوانند انتخاب کنند و خب از طرف دیگر، هرچه موجودی حساب و تحمل ریسک کمتر باشد، پوزیشن سایز کمتری را میتوان انتخاب کرد. هر کدام از شرایط مذکور، مزایا و معایب خاص خود را دارد و با توجه به سرمایه شما و استراتژی شما، برگزیده میشود.
مراحل تعیین پوزیشن سایز در معاملات فارکس
1. سطوح توقف ضرر را تعیین کنید
برای تعیین پوزیشن سایز در معاملات فارکس خود، ابتدا باید بدانید که سطح توقف ضرر را در کجا قرار دهید. شما میتوانید از اندیکاتورهای نوسانی بازار استفاده کنید؛ استراتژی Swing trading را به کار بگیرید یا اینکه فقط یک مقدار دلخواه را برای تعیین سطح توقف ضرر خود انتخاب کنید.
هنگامی که میدانید حد ضرر خود را کجا باید تنظیم کنید، آنگاه شما باید فاصله بین سطح قیمت توقف ضرر و سطح قیمت ورودی را اندازه بگیرید تا دقیقاً بفهمید که چه اندازهای از لات (Lot) را باید معامله کنید.
بیشتر بخوانید: لات در فارکس – محاسبه لات و انواع آن در فارکس
اگر سطح توقف ضرر و قیمت ورودی شما نزدیک به یکدیگر باشند، میتوان حجم بزرگتری را معامله کرد زیرا در چنین شرایطی، بازارها نوسان کمتری دارند. اما اگر سطح توقف ضرر و قیمت ورودی شما از یکدیگر دور باشند، بهتر است که حجم لات کوچکتری را معامله کرد زیرا در چنین شرایطی، بازارها نوسان بیشتری دارند.
2. سطح تحمل ریسک خود را مشخص کنید
پوزیشن سایز بزرگتر برای فارکس همچنین به معنای ریسک بیشتر است و به همین دلیل ضروری است که قبل از تعیین پوزیشن سایز در معاملات، سطح تحمل ریسک خود را به وضوح تعریف کنید و برای انجام این کار، نیاز به شناخت دقیق از خصوصیات خود دارید و البته، درصدها و روشهایی رایج برای انواع معاملهگران هم وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
سطح تحمل ریسک نشان دهنده مقدار کل پولی است که میتوانید هنگام معامله در فارکس از دست بدهید. شما میتوانید سطح تحمل ریسک خود را به عنوان درصدی از حساب خود تعریف کنید. اکثر معاملهگران 1% از اندازه کل حساب را به عنوان سطح ریسک در نظر میگیرند. بنابراین، مقداری بیش از این 1% (و در بعضی موارد 2%) توسط معاملهگر در معرض خطر قرار نمیگیرد و پوزیشن سایز بر این اساس تعیین میشود.
به عنوان مثال، اگر با اندازه حساب 1000 دلاری معامله میکنید، میزان تحمل ریسک شما 1٪ از 1000 دلار است که میشود 10 دلار؛ و شما بیش از 10 دلار در یک پوزیشن ریسک نخواهید کرد.
3. اندازه لات و مقدار پیپ را محاسبه کنید
لات در فارکس به مقادیر رایج معامله شده یا تعداد جفت ارزهایی که یک معاملهگر خریداری میکند یا میفروشد اشاره دارد. پیپ (PiP)، کوچکترین حرکت قیمت برای یک واحد کامل از یک جفت ارز در بازار فارکس است. تعیین پوزیشن سایز مستلزم محاسبه ارزش پیپ و اندازه لاتی است که قرار است معامله کنید.
هرچه پوزیشن سایز در معاملات شما بزرگتر باشد، احتمال از دست دادن سرمایه در هر حرکت پیپ بیشتر است و بالعکس. اندازه معامله را میتوان با تقسیم مقدار تحمل ریسک بر تعداد پیپهایی که مایل به ریسک هستید محاسبه کرد. مبلغی که از طریق این محاسبه به دست میآورید، کل ارزشی است که باید به ازای هر پیپ ریسک کنید. از طرفی اندازه لات به شما کمک میکند تا با ضرب ریسک به ازای هر پیپ در اندازه کل لات، کل پولی که باید ریسک کنید را تعیین نمایید.
4. حد ریسک حساب تجاری را تعیین کنید
این مرحله در واقع تکرار گام 2 است. در واقع شما باید یک محدودیت درصدی از کل مبلغی که میخواهید در یک معامله ریسک کنید، تعیین کنید. به عنوان مثال، اگر با اندازه حساب 1000 دلاری معامله میکنید، میتوانید ریسکهای خود را در 1 درصد یا 2 درصد محدود کنید. اعمال این محدودیت ثابت به شما امکان میدهد بدون نگرانی در مورد از بین رفتن کل حساب خود معامله کنید.
راه دیگر آن است که مقداری ثابت را در هر معامله به عنوان مقدار ریسک خود در نظر بگیرید. مثلاً 8 دلار در هر معامله به ازای هر 1000 دلار. در این استراتژی حد ریسک همیشه ثابت نگه داشته میشود و مهم نیست که دیگر متغیرهای معاملاتی چقدر تغییر میکنند. عددی که شما انتخاب کردهاید همواره و تحت هر شرایطی، یکسان و ثابت است.
5. پوزیشن سایز را تعیین کنید
اکنون میتوانید پوزیشن سایز ایدهآل خود را از طریق یک ماشین حساب پوزیشن سایز محاسبه کنید یا هم اینکه خودتان مستقیماً از فرمول زیر استفاده کنید و پوزیشن سایز را محاسبه کنید.
ارزش پیپ × پیپ در معرض خطر × کل لاتهای معامله شده = مبلغ در معرض خطر
Pip value × Pip at risk × Total lots traded = Amount at risk
به عنوان مثال، اگر با یک حساب 1000 دلاری با محدودیت ریسک حساب 1 درصد در هر معامله مشغول تجارت هستید، حداکثر میزان ریسک شما 10 دلار در هر معامله خواهد بود. با فرض اینکه میخواهید EUR/USD معامله کنید، تصمیم میگیرید پس از قرار دادن استاپ لاس در 1/5341، در 1/5351 ورود کنید. بنابراین، شما حداقل 10 پیپ را در هر معامله در معرض خطر قرار میدهید (تفاضل 1/5351 و 1/5341 معادل 0.0010 دلار یا 10 پیپ است). از آنجایی که شما در حد یک مینی-لات معامله میکنید، حرکت هر پیپ تنها معادل 1 دلار است.
با افزودن این اعداد به فرمول، پوزیشن سایز ایدهآل برابر خواهد بود با:
10× 1 دلار × کل لاتهای معامله شده = 10 دلار
بنابراین، کل لاتهای معامله شده = 1
بنابراین، طبق این فرمول، شما باید یک لات کوچک یا یک دهم لات استاندارد را بخرید (زیرا ده مینی-لات برابر با یک لات استاندارد است) = 10000 واحد EUR/USD.
راهنماییهایی برای تصمیمگیری در معاملات
تعیین استراتژی معاملاتی
قبل از هر معامله، تعیین کنید که شما به عنوان یک معاملهگر روزانه در بازار فعالیت میکنید یا بهعنوان یک معاملهگر میانمدت یا هم اینکه اصلاً یک معاملهگر بلندمدت هستید و دیدگاهی متفاوت از دو دسته قبلی دارید. استراتژی معاملاتی شما باید با تجربه، مهارتها و سطح ریسک شما سازگاری داشته باشد.
تعیین درصد ریسک
تعیین کنید که در هر معامله چه میزان از سرمایهتان را میخواهید ریسک کنید. این درصد باید به اندازه کافی کم باشد تا از زیانهای بزرگ جلوگیری کند و در عین حال به شما امکان کسب سود را بدهد.
محاسبه حجم معامله
منظور از این عنوان، استفاده از معیارهایی مانند حجم معامله و تعداد لات در بازار فارکس، تعداد سهام در بازار بورس و سهام، یا تعداد واحدهای کریپتوکارنسی در بازارهای رمزارزها برای محاسبه حجم معامله است. این معیارها باید با استراتژی معاملاتی و درصد ریسک شما همخوانی داشته باشند.
استفاده از تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال
تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال میتوانند به شما در تصمیمگیری در مورد زمان و قیمت ورود به معامله کمک کنند. مطالعه نمودارهای قیمتی و دادههای اقتصادی مرتبط با بازارهای مورد نظرتان میتواند تصمیمگیری را بهبود ببخشد.
مدیریت سرمایه
مهمترین بخش از مدیریت سرمایه در بازارهای مالی این است که مطمئن شوید سرمایه شما به قدری کافی هست تا ریسکهای معاملاتی را پوشش دهد. همچنین، مطمئن شوید که حجم معاملات شما به گونهای است که حتی در صورت چند بار زیان، کل سرمایهای که اختصاص دادهاید از دست نرود.
نتیجهگیری
- در این مقاله، به بررسی مفهوم پوزیشن سایز در معاملات و نحوه محاسبه حجم معامله در بازارهای مالی پرداختیم. انتخاب پوزیشن سایز مناسب به عنوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت در معاملات مالی تلقی میشود و تعیین دقیق آن و مدیریت آن در تصمیمگیریهای معاملاتی، ضروری است.
- در این مقاله، مفاهیم پایه پوزیشن سایز را توضیح دادیم و نحوه محاسبه حجم معامله را در بازار مالی متعدد از جمله بازار فارکس، مورد بررسی قرار دادیم. همچنین، راهنماییهایی برای تصمیمگیری در معاملات ارائه کردیم که شامل تعیین استراتژی، درصد ریسک، مدیریت سرمایه و تحلیل معاملاتی بود.
- با درک و استفاده از مفاهیمی که در این مقاله بیان شد، معاملهگران میتوانند ریسکهای معاملات خود را به حداقل برسانند و در عین حال از فرصتهای سودآور در بازارهای مالی بهرهبرداری کنند. مدیریت دقیق پوزیشن سایز به معاملهگران این امکان را میدهد که به سمت موفقیت در دنیای پویای معاملات مالی حرکت کنند.
- برای بهدست آوردن بازدهی کامل و استفاده از مزیت معاملات در بازارهای مالی، هر سرمایهگذاری باید بداند که چه مقدار سهام یا ارز باید معامله کند و برای فهم این موضوع، داشتن دانش مناسب از پوزیشن سایز و استفاده درست از محاسبهگرهای آنلاین پوزیشن سایز، امری ضروری برای داشتن تجارتی موفق بهنظر میرسد.
- همانطور که قبلاً بحث شد، پوزیشن سایز به اندازه یک پوزیشن خاص در پرتفوی سرمایهگذار اشاره دارد. هم ریسک حساب و هم ریسک تجاری را حساب میکند و سپس سرمایهگذار را برای تصمیم گیری منطقی راهنمایی میکند. این مفهوم به شما کمک میکند تا سطحی را که باید در آن سهام بخرید یا بفروشید، تعیین کنید تا ریسکها را به حداقل برسانید و حداکثر بازده را داشته باشید.
- ماشین حساب ریسک پوزیشن برای سهام و مفهوم پوزیشن سایز به هر شرکت و یا شخصی کمک میکند تا استراتژیهای مورد نظر را برای مدیریت ریسک مناسب ایجاد کند. سه نوع ماشین حساب ریسک پوزیشن وجود دارد: محاسبهگر میزان رسیک سرمایه، محاسبهگر ریسک حساب، و محاسبهگر پوزیشن سایز معاملات.
- بهطور کلی در بخش میزان تحمل ریسک، گفتیم که سرمایهگذاران حرفهای تنها درصدی از سرمایه خود را در هر معامله وارد میکنند. این درصد معمولاً عددی بین 1 درصد الی 2 درصد است. البته برخی نیز استراتژی دیگری را دارند. مثلاً به ازای هر 1000 دلار سرمایهگذاری، 8 دلار ریسک میکنند، فارغ از اینکه باقی فاکتورها چگونه تغییر میکنند.
- در پایان هم بهطور اختصاصی، پوزیشن سایز در معاملات فارکس را مورد بررسی قرار دادیم. برای درک این قسمت، نیاز است درکی از پیپ و لات داشته باشید. بهطور خلاصه، مراحل تعیین پوزیشن سایز در معاملات فارکس اینها هستند: تعیین سطوح توقف ضرر، مشخص کردن سطح تحمل ریسک، محاسبه اندازه لات و مقدار پیپ، تعیین حد ریسک حساب تجاری و در نهایت تعیین پوزیشن سایز.
سوالات متداول
پوزیشن سایز چیست؟
مقدار پولی که یک سرمایهگذار قصد دارد در بازار معامله کند، پوزیشن سایز نامیده میشود. در واقع پوزیشن سایز به میزان یا حجم معاملهای اشاره دارد که یک معاملهگر در یک بازار مالی انجام میدهد. این مفهوم به سرمایهگذاران کمک میکند تا تعیین کنند که چه تعداد سهام باید خریداری یا فروخته شود تا بازدهی را به حداکثر برسانند و حداقل ریسک را داشته باشند.
چرا پوزیشن سایز مهم است؟
پوزیشن سایز فاکتور مهمی در مدیریت ریسک و سود معاملات است. انتخاب نادرست پوزیشن سایز میتواند به ریسکهای بزرگی منجر شود و انتخاب درست آن، موجب به حداقل رساندن ضرر و حداکثر کردن میزان سود میشود.
چگونه میتوان حجم معامله را محاسبه کرد؟
حجم معامله بستگی به نوع بازار مالی دارد و میتواند به صورت واحد لات (برای بازار فارکس)، تعداد سهام (برای بازار سهام) یا تعداد واحدهای کریپتوکارنسی (برای بازارهای رمزارزها) باشد.
چگونه درصد ریسک را تعیین کنیم؟
برای تعیین درصد ریسک، معمولاً معاملهگران از قاعده 1 درصد الی 2 درصد استفاده میکنند. به این معنی که در هر معامله تنها 1 درصد الی 2 درصد از کل سرمایه خود را ریسک میکنند.
چگونه میتوانم استراتژی معاملاتی مناسب را انتخاب کنم؟
انتخاب استراتژی معاملاتی باید با توجه به تجربه، مهارتها، و سطح ریسک شما صورت گیرد. باید استراتژی مناسبی انتخاب کرد که با اهداف و شرایط شما سازگاری داشته باشد.
اگر در رابطه با محاسبه پوزیشن سایز در معاملات مالی مختلف یا هر کدام از مباحث مطرح شده در این مقاله سوالی دارید؛ میتوانید در بخش نظرات ما با در میان بگذارید. ممنون که تا اینجای مقاله با ما همراه بودید و امیدواریم با مطالعه این مطلب، به فهم بهتری از معاملات مالی دست پیدا کرده باشید.