در دنیای بازارهای مالی، استفاده از روشها و استراتژیهای مختلف برای مدیریت ریسک و افزایش سود اهمیت ویژهای دارند و افراد، همواره به دنبال راههایی برای دستیابی به این اهداف معاملاتی هستند. یکی از استراتژیهای محبوب و نسبتاً شناختهشده در این راه، استراتژی مارتینگل (Martingale) است. این استراتژی ابتدا در حوزه بازیهای شرطبندی به کار گرفته شد؛ اما به مرور وارد حوزه بازارهای مالی شد و طیفهای بیشتری از بازار و معاملات مالی را به خود اختصاص داد.
استراتژی مارتینگل به عنوان یک رویکرد محاسباتی، تلاش میکند با بهرهگیری از افزایش یا کاهش مقدار سرمایه در هر مرحله از معاملات، موازنهای میان سود و ضرر ایجاد کند. این مقاله با هدف بررسی عمیقتر این استراتژی، مزایا و معایب مرتبط با آن و همچنین، ردیابی تاریخچه فراگیری آن در زمان، به بررسی جوانب مختلف این استراتژی میپردازد. از ابتدای تولد استراتژی مارتینگل تاکنون، تحولاتی که در طی این دورهها پیش آمده و نقش آن در محیطهای مالی را نیز بررسی خواهیم کرد.
استراتژی مارتینگل چیست؟
استراتژی مارتینگل یک سیستم سرمایهگذاری است که در آن به طور مداوم، ارزش دلاری سرمایهگذاریها پس از زیان افزایش مییابد یا اندازه پوزیشن با استفاده از کاهش اندازه پرتفوی شما افزایش پیدا میکند. سیستم Martingale توسط ریاضیدان فرانسوی پل پیر لوی معرفی شد. این استراتژی بر این فرض استوار است که فقط یک شرط یا معامله خوب برای تغییر وضعیت مالی شما لازم است.
این تکنیک را میتوان با سیستم ضد مارتینگل مقایسه کرد. سیستمی که به معنای نصف کردن یک شرط یا سرمایهگذاری در هر بار ضرر و دو برابر کردن آن در هر بار سود است.
آشنایی با سیستم مارتینگل
سیستم مارتینگل یک روش آمیخته با ریسک برای سرمایهگذاری است. ایده اصلی پشت سیستم Martingale این است که از نظر آماری، شما نمیتوانید کل وقتی که دارید را از دست بدهید و بنابراین، باید مبلغ تخصیص یافته در سرمایهگذاریها را افزایش دهید – حتی اگر ارزش آنها کاهش یابد – با این پیش بینی و به این امید که ارزش آنها در آینده افزایش خواهد داشت.
استراتژی مارتینگل بر نظریه بازگشت به میانگین (Mean Reversion) تکیه دارند. در این سیستم، شما بدون داشتن مقدار زیادی پول برای به دست آوردن نتایج مثبت، باید ضرر معاملات را تحمل کنید و دوباره و دوباره استراتژیهای خود را مرور کرده و اقدام به سرمایهگذاری کنید؛ البته که این روش میتواند کل حساب شما را خالی کند. همچنین توجه به این نکته مهم است که میزان ریسک در معامله بسیار بیشتر از سود احتمالی است. با وجود همه این اشکالات، راههایی برای بهبود استراتژی Martingale وجود دارد که میتوانند شانس موفقیت شما را افزایش دهد.
بازگشت به میانگین چیست؟
مفهوم بازگشت به میانگین به طور گسترده در دادههای مالی مختلف از جمله قیمت، سود و ارزش استفاده میشود. وقتی قیمت فعلی بازار یک دارایی کمتر از میانگین قیمت گذشته آن باشد؛ طبق این نظریه، یک سیگنال خوب برای خرید ایجاد میشود. برعکس، اگر قیمت فعلی بالاتر از میانگین باشد، انتظار میرود که قیمت در آینده کاهش یابد. معاملهگران و سرمایهگذاران از بازگشت به میانگین برای زمانبندی استراتژیهای تجاری و سرمایهگذاریهای خود استفاده میکنند.
سیستم Martingale معمولاً با شرطبندی داخل یک کازینو با این امید که قیمت شکسته خواهد شد، مقایسه میشود. وقتی قماربازی که از این روش استفاده میکند، باخت را تجربه میکند؛ بلافاصله اندازه شرط بعدی را دو برابر میکند. در حالت تئوری، قمارباز با دو برابر کردن مکرر شرط در هنگام باخت، در نهایت خواهد برد.
این استراتژی فرض را بر این میگذارد که قمارباز مقدار نامحدودی از پول برای شرطبندی یا حداقل پول کافی برای رسیدن به سود را دارد. اما اگر شرایط این گونه نباشد، فقط چند ضرر متوالی با این سیستم میتواند منجر به از دست دادن همه آن سرمایهای شود که با آن وارد شدهاید.
روش مارتینگل چگونه کار میکند؟
در واقع میتوان گفت که تئوری پشت استراتژی مارتینگل بسیار ساده است. این یک سیستم پیشرفت منفی است که شامل افزایش اندازه پوزیشن معاملاتی شما به دنبال از دست دادن سرمایه و متحمل شدن ضرر است. به طور خاص، این سیستم شامل دو برابر کردن حجم معاملات شما هنگام ضرر است. سناریوی کلاسیک برای پیشرفت Martingale، تلاش برای معامله یک نتیجه یا پیامد مشخص در جایی است که احتمال وقوع آن گزینه مد نظر شما برابر با 50٪ است.
در واقع شما انتظار دارید که در درازمدت، هیچ چیزی به دست نیاورید و چیزی را هم از دست ندهید. برای حل این موضوع و این نوع پیشنهاد 50/50، دو طرز تفکر رایج وجود دارد. استراتژی Martingale در مورد دو برابر کردن اندازه معاملات شما هنگام باخت است. تئوری به این شکل است که وقتی برنده شدید، آن چیزهایی را که از دست دادهاید، دوباره بهدست خواهید آورد. از سوی دیگر، یک استراتژی ضد مارتینگل نیز وجود دارد که بیان میکند هنگام برنده شدن، باید اندازه تجارت خود را افزایش دهید که این دیدگاه، کاملاً عکس دیدگاه اصلی مارتینگل است.
مثالی پایهای از سیستم Martingale
برای درک اصول اولیه استراتژی، اجازه دهید به یک مثال ساده و پایهای نگاه کنیم. فرض کنید یک سکه دارید و در یک بازی شرطبندی با شرط اولیه 1 دلار شرکت میکنید. احتمال یکسانی وجود دارد که سکه سمت شیر یا خط را نشان دهد و هر بار پرتاب سکه، مستقل از قبلی است و پرتاب قبلی تأثیری بر نتیجه پرتاب بعدی ندارد.
تا زمانی که به همان مقدار پولی که از اول تعیین کردید برای طرفهای شیر و خط پایبند باشید؛ در نهایت، با دادن مقدار بینهایت پول، میبینید که سکه روی هر دو سمت به تعداد دفعاتی یکسان فرود میآید و در نتیجه، تمام ضررهای شما جبران خواهد شد و به علاوه، 1 دلار سود خواهید کرد (شما در نهایت جایی شرطبندی را متوقف میکنید که ۱ دلار سود کرده باشید).
تاریخچه روش مارتینگل (Martingale)
استراتژی مارتینگل یک سیستم شرطبندی محبوب است که برای قرنها وجود داشته و ریشه آن به قرن 18 در فرانسه باز میگردد. در اصل، در درجه اول در بازیهای مبتنی بر شانس مانند رولت استفاده میشد؛ جایی که بازیکنان این استراتژی را برای به حداکثر رساندن شانس برد خود اعمال میکردند. ایده اصلی پشت استراتژی Martingale این است که پس از هر باخت شرط خود را دو برابر کنید، با این باور که در نهایت، برنده خواهید شد و تمام باخت های قبلی خود را بازیابی خواهید کرد.
به طور کلی، استراتژی Martingale در طول زمان به دلیل ماهیت ساده و پتانسیل برای دستاوردهای قابل توجه، محبوبیت پیدا کرده است. چه یک سرمایهگذار باتجربه باشید و چه کسی باشید که فقط استراتژیهای مختلف را امتحان میکند؛ درک ریشهها و اصول پشت استراتژی Martingale میتواند به شما برای گرفتن تصمیمهای بهتر در معاملات مختلف کمک کند.
نحوه استفاده از Martingale برای به حداقل رساندن ضررها
پارامترهای معاملاتی و قوانین مدیریت ریسک خود را تنظیم کنید: ارز یا جفت ارزی را که میخواهید معامله کنید، درصد کاهش قیمت، ضریب پوزیشن، تارگت معاملاتی در هر دور و سطح اهرم را انتخاب کنید. همچنین میتوانید سطح توقف ضرر ورودی خود را نیز انتخاب کنید.
معاملات را انجام دهید و بر عملکرد خود نظارت کنید: عملکرد خود را دنبال کنید و استراتژی خود را برای تغییر شرایط بازار تنظیم کنید. استراتژی Martingale در بازارهای جانبی مؤثر است؛ جایی که قیمتها به طور مکرر در نوسان هستند و معکوس میشوند. با این حال، این استراتژی میتواند در بازارهای ترند و پرنوسان خطرناک باشد. در چنین مواقعی ممکن است پیش از کسب سود، زیان مستمری را تجربه کنید و سرمایه خود را تمام کنید. بنابراین، هوشیار باشید و استراتژی خود را برای به حداکثر رساندن شانس موفقیت خود تطبیق دهید.
مزایا و معایب استراتژی مارتینگل
اگر به این سیستم معاملاتی علاقهمند شدید و قصد استفاده از آن را دارید؛ بهتر است ابتدا با مزایا و معایب آن به خوبی آشنا شوید و سپس تصمیم خود را قطعی کنید. در ادامه به این موارد پرداخته میشود:
مزایا
- بازیابی سریع: معاملهگران میتوانند از استراتژی Martingale برای بازیابی سریع ضرر (با افزایش حجم سرمایه خود پس از هر ضرر) استفاده کنند. با یک برد آنها میتوانند تمام ضررهای قبلی را جبران کنند و سودی معادل سهام اصلی خود کسب کنند.
- پتانسیل بازدهی بالا: معاملهگران میتوانند به طور بالقوه بازدهی بالایی داشته باشند؛ به گونهای که احتمال بردشان بیشتر از باخت و نسبت پرداختی بیشتر از 1:1 باشد. به عنوان مثال، اگر یک معاملهگر 60 درصد شانس برنده شدن و نسبت پرداخت 2:1 داشته باشد؛ میتواند انتظار داشته باشد که با استفاده از این استراتژی، سود متوسط 20 درصد را در هر بار سرمایهگذاری بهدست آورد.
- ساده و آسان: استراتژی Martingale شامل هیچ محاسبات یا تجزیه و تحلیل پیچیدهای نمیشود. معاملهگران تنها باید پس از هر بار ضرر، سهام خود را تا زمانی که به سود برسند، افزایش دهند.
معایب
- سیستم Martingale به دلایل مختلفی، موفقیت شما را تضمین نمیکند. به عنوان مثال، اکثر صرافیها محدودیتی برای اندازه معامله قائل میشوند و در برخی مواقع، شما نمیتوانید حجم سرمایهگذاری خود را دو برابر کنید؛ زیرا به آن محدوده خاص خواهید رسید و اگر تا آن مرحله پول خود را از طریق معاملات سودمند پس نگرفته باشید، پس از آن هم قادر به کسب سود و بازگشت سرمایه نخواهید بود. البته معایب دیگری نیز وجود دارد.
- مبلغی که شما برای سرمایهگذاری خرج میکنید با هر معامله متوالی به سرعت افزایش مییابد.
- هر معامله با هزینههای تراکنش خود همراه است و این موضوع باعث افزایش پولی میشود که شما خرج میکنید.
- ممکن است معاملات سهامی که انتخاب کردهاید متوقف شوند یا شرکت از کار بیفتد.
- ریسکی که تحمل میکنید بسیار بالاتر از پاداش است؛ زیرا با هر ضرر مبالغ بیشتری را خرج میکنید اما سود شما صرفاً به اندازه سرمایه اولیه شما خواهد بود.
- اگر برای ادامه سرمایهگذاری با کمبود پول مواجه شوید، ممکن است کل سرمایه خود را از دست بدهید.
- استفاده از استراتژی Martingale به نظریه «بازگشت به میانگین» بستگی دارد و بازارها اغلب به میانگین خود باز میگردند؛ اما نکته اینجاست که این بازگشت قطعی و قابل اعتماد نیست. عوامل خارجی، مانند تغییرات بزرگ در اقتصاد یا تغییرات در سایر داراییهای بازار، میتوانند بر بازار معاملات و ارزش سرمایهگذاری شما تأثیر بگذارند. مانند هر استراتژی سرمایهگذاری، سیستم مارتینگل با خطراتی همراه است و برای هر سرمایهگذاری، مناسب نیست.
استراتژی مارتینگل یا خرید و فروش پلهای؛ بازار کریپتو
استراتژی Martingale را میتوان در بسیاری از انواع معاملات اعمال کرد. مثلاً میتوان از مارتینگل در فیوچرز استفاده کرد (قراردادهای فیوچرز انواعی هستند که به معاملهگران اجازه میدهند یک دارایی را با قیمت و تاریخ از پیش تعیین شده در آینده خریداری کنند یا بفروشند). معاملهگران میتوانند از قابلیت Leverage برای استقراض وجوه از یک صرافی و افزایش حضور خود در بازار استفاده کنند. وابسته به اینکه آیا پیشبینیهای معاملهگران درست باشد یا نه؛ آنها میتوانند به صورت بالقوه سود یا زیان خود را افزایش دهند.
بیشتر بخوانید: آموزش معاملات فیوچرز و کسب سود در معاملات
با استفاده از استراتژی Martingale در معاملات فیوچرز کریپتو، معاملهگران میتوانند اندازه سرمایهگذاری خود را به طور خودکار و بر اساس شرایط بازار تنظیم کنند. به عنوان مثال، اگر یک معاملهگر یک پوزیشن لانگ (خرید) باز کند، انتظار دارد که قیمت بیت کوین در آینده افزایش یابد؛ اما اگر در عوض کاهش یابد، میتواند اندازه پوزیشن خود را با قیمت کمتری دو برابر کند؛ به این امید که قیمت در نهایت افزایش یابد و ارز را با قیمت بالاتری بفروشد. به این ترتیب، آنها میتوانند میانگین قیمت ورودی خود را کاهش دهند و شانس خود را برای کسب سود در هنگام معکوس شدن بازار افزایش دهند.
سرمایهگذاران همچنین میتوانند از یک استراتژی معکوس Martingale مانند Paroli استفاده کنند. این رویکرد شامل دو برابر کردن شرط خود در هنگام به دست آوردن سود و نصف کردن سرمایه خود در هر بار ضرر است. این سیستم به اندازه استراتژی Martingale مؤثر نیست، اما هنگام معامله با مقدار محدودی پول در بازارهای داغ و پرتحرک، بهتر عمل میکند. با این حال، اگر بازار برخلاف پیشبینی معاملهگران به حرکت خود ادامه دهد، این استراتژی ذاتاً دارای ریسک بالاتری است و فرد ممکن است کل سرمایه خود را از دست بدهد.
به عنوان مثال، اگر قیمت بیت کوین مدام کاهش یابد و معاملهگر مدام اندازه پوزیشن خود را دو برابر کند؛ در نهایت به نقطهای میرسد که توانایی باز کردن پوزیشنهای بیشتری را نداشته باشد؛ یا هم این که صرافی کل سرمایه فرد را لیکوئید میکند. راه دیگر این است که فرد به طور خودکار پوزیشنهای خود را (با ضرر) بندد تا از ضررهای بیشتر جلوگیری شود. به هر حال، معاملهگران باید مراقب باشند و هنگام استفاده از استراتژی Martingale برای معاملات فیوچرز کریپتو، از تکنیکهای مدیریت ریسک مناسب استفاده کنند.
نحوه استفاده از مارتینگل در فارکس
استفاده از مارتینگل در فارکس یک استراتژی محبوب در میان معاملهگران این حوزه است. دلایل متعددی وجود دارد که باعث میشود استفاده از Martingale در بازار ارز نسبت به سرمایهگذاری در سایر داراییها یا در شرطبندی استراتژی بهتری باشد.
ارزش ارزها، بر خلاف سهام، به ندرت به صفر میرسد. شرکتها ممکن است به راحتی ورشکست شوند؛ اما اگر قرار باشد این اتفاق برای ارز یک کشور بیفتد، اکثر کشورها فقط با انتخاب خود این کار را انجام میدهند. درست در زمانهایی ارزش یک ارز کاهش مییابد. اما با این حال، حتی در موارد کاهش شدید، ارزش ارز به ندرت به صفر میرسد.
بازار FX همچنین به معاملهگران اجازه میدهد تا سود کسب کنند. این بدان معناست که سرمایهگذاران فارکس که از استراتژی Martingale پیروی میکنند، میتوانند بخشی از زیان خود را با درآمد بهره جبران کنند. به عنوان مثال، یک معاملهگر مارتینگل میتواند از این استراتژی در جهت Positive Carry استفاده کند. به طور خلاصه، در روش Positive Carry، معاملهگران با استفاده از ارزی با نرخ بهره پایین وام میگیرند و ارزی با نرخ بهره بالاتر خریداری میکنند. استفاده از این روش میتواند استراتژی مارتینگل را سودمندتر کند.
چه چیزی باعث شکست استراتژی Martingale میشود؟
استراتژی Martingale که اغلب در بازارهای مالی و همچنین در قمار اعمال میشود؛ بر این اصل استوار است که اندازه یک شرط پس از هر باخت دو برابر میشود. فرض اساسی این است که در نهایت، یک برد اتفاق می افتد و سود تمام زیانهایی که از قبل انباشده شده را پوشش میدهد. با این حال، نقص این رویکرد در این فرض اشتباه است که یک برد در معامله یا قمار اجتنابناپذیر است.
این استراتژی متکی بر احتمال توزیع یکنواخت نتایج یک رویداد، مانند پرتاب سکه است. با این حال، در واقعیت، وقوع باختهای متوالی بعید نیست، که خود این مسئله منجر به افزایش سریع اندازه شرط میشود. این اشکال استراتژی Martingale میتواند باعث ضررهای قابل توجهی شود؛ زیرا افزایش مبلغ شرط برای قمارباز یا سرمایهگذار غیرقابل مدیریت میشود.
علاوه بر مورد بالا، این استراتژی وجود محدودیتهای صرافی یا شرطبندی را نادیده میگیرد؛ محدودهایی که حداکثر مبلغی را که میتوان سرمایهگذاری یا شرطبندی کرد، محدود میکند. هنگامی که چند شکست متوالی رخ میدهد؛ استراتژی Martingale در نظر نمیگیرد که در نقطهای به حداکثر اندازه شرط خواهد رسید و بنابراین، اجرای استراتژی در نهایت غیرممکن میشود.
یک جایگزین برای استراتژی Martingale رویکرد ضد مارتینگل است که در آن اندازه شرط پس از هر برد افزایش و پس از هر باخت کاهش مییابد. اعتقاد این سبک بر این است که میتوان از شتاب پیروزیهای متوالی استفاده کرد؛ در حالی که ضررهای احتمالی را در طول باختهای متوالی کاهش میدهد.
با این حال، ذکر این نکته ضروری است که هیچ راهبردی وجود ندارد که موفقیت در رویدادهای احتمالی مانند پرتاب سکه را تضمین کند. در نهایت، استراتژی Martingale زمانی که احتمالات به نفع قمارباز کار نمیکند شکست میخورد و اهمیت مدیریت ریسک منظم و تشخیص محدودیتهای سیستمهای معاملاتی یا شرطبندی را برجسته میکند.
جمعبندی
سیستم مارتینگل روشی برای تقویت شانس بازیابی از باخت و ضرر و زیان است که میتواند در سرمایهگذاری مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم شامل دو برابر کردن سرمایه یا شرط در صورت باخت و نصف کردن سرمایه و شرط در صورت برد است. این استراتژی فرض را بر این میگذارد که یک سرمایهگذاری یا شرطبندی، نمیتواند هر بار زیانده باشد و بنابراین اگر همان سرمایهگذاری را افزایش دهید؛ در نهایت پول شما به اضافه سود باز خواهد گشت.
در سیستم Martingale، اگر شانس وقوع نتایجِ متفاوت، برابر نباشد یا اگر سرمایه لازم برای ادامه سرمایهگذاری تا زمانی که به سود نرسیدهاید را نداشته باشید؛ احتمال ضررهای شدید را افزایش مییابد. همچنین در نظر داشته باشید که استفاده از استراتژی Martingale برای معاملات فارکس مناسبتر از معاملات سهام است.
سؤالات متداول
-
استراتژی مارتینگل چیست؟
استراتژی مارتینگل یک رویکرد در انجام معاملات است که با افزایش یا کاهش مقدار سرمایه در هر مرحله از معاملات، تلاش میکند بر موازنه سود و ضرر اثر بگذارد.
-
این استراتژی ابتدا در کجا مورد استفاده قرار گرفت؟
این استراتژی ابتدا در حوزه بازیهای شرطبندی و قمار به کار گرفته شد و سپس وارد بازارهای مالی شد.
-
استراتژی مارتینگل چگونه عمل میکند؟
با زیاد یا کم کردن مقدار سرمایه به صورت متناسب با سود یا ضرر در هر مرحله از معاملات به منظور کنترل ریسک و بهبود بهرهوری.
-
آیا استراتژی مارتینگل در همه بازارها قابل استفاده است؟
نه، استراتژی مارتینگل بستگی به شرایط بازار و نوع دارایی دارد و در برخی بازارها ممکن است کارایی کمتری داشته باشد.
-
آیا سیستم مارتینگل سودآور است؟
اگر سرمایه کافی برای ادامه استفاده از سیستم Martingale را دارید؛ شانس سودآوری خوبی خواهید داشت. با این حال، میزان ریسک با میزان پاداش برابر نیست. ممکن است مجبور شوید مبالغ هنگفتی را سرمایهگذاری و معامله کنید؛ چرا که با هر بار ضرر باید میزان سرمایهگذاری خود را دو برابر کنید و سود نهایی شما بسیار کمتر خواهد شد.
-
چرا استراتژی مارتینگل در بازارهای مالی محبوب است؟
استراتژی Martingale به ویژه در معاملات فارکس بسیار محبوب است. دلیل اصلی، این است که ارزش ارز یک کشور معمولاً هیچگاه به 0 نمیرسد؛ بر خلاف بازار سهام. بنابراین در فارکس میزان ضرر و زیان احتمالی، اندکی کمتر از حد معمول است که خود این موضوع، ضرر دو برابری مرتبط با استراتژی Martingale را کاهش میدهد.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از دوره رایگان آموزش معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.