در حال حاضر فارکس به بازاری جهانی برای تجارت جفت ارز و داراییهای دیگر تبدیل شده است. همین موضوع نشان میدهد که تصمیمات اقتصادی بزرگ در همه نقاط جهان دارای تأثیر بیشتری به نسبت قبل بر روند بازار شده است. معاملهگران اکنون دریافتهاند که پیشبینی دقیق بازار تا حد زیادی علاوه بر تحلیل تکنیکال به بررسی شاخص های اقتصادی فارکس هم بستگی دارد.
با اطلاع از وضعیت اقتصادی جهان میتواند دقیقتر ارزش داراییهای مختلف را مشخص کرد و بر روی آنها معامله انجام داد. در این مطلب قصد داریم شاخصهای مهم برای بررسی روند بازار را بررسی کنیم تا بهتر بتوانید به تحلیل قیمت بپردازید. از این رو حتما تا پایان همراه ما باشید.
شاخص اقتصادی چیست؟
امروزه معامله ارز به یک تجارت جهانی تبدیل شده است که در آن معاملهگران از هر گوشه دنیا به خرید و فروش ارز کشورهای مختلف اقدام میکنند. فارکس از جمله محبوبترین بازارهایی است که امکان انجام چنین تجارتی را فراهم کرده است. فعالان چنین بازاری به خوبی میدانند که تحلیل داراییهای موجود به راحتی و تنها از طریق چارت قیمتی ممکن نیست و نیاز به دادههای بیشتری برای معامله کم ریسک است.
شاخصهای اقتصادی از جمله دادههایی هستند که همیشه مورد توجه قرار میگیرند، چراکه تاثیر زیادی بر روند قیمت میگذارند. اما شاخص اقتصادی چه مفهومی دارد؟ شاخص های اقتصادی فارکس در حقیقت معیاری هستند که وضعیت بخش خاصی از اقتصاد را به وضوح به ما اطلاع میدهند.
قرار نیست این شاخصها اطلاعات جامعی در مورد تمام بخشهای اقتصاد در اختیار ما بدهند و هر کدام در مورد بخش خاصی از آن به ما اطلاعات میدهند. نرخ تورم، بیکاری، تعرفه کالا و خدمات، میزان خالص تولید شرکت و یا کشورهای مختلف، میزان صادرات و واردات، نرخ بهره و مواردی از این دست از اطلاعاتی هستند که توسط شاخصهای فارکس در اختیار ما قرار میگیرند. اما بررسی این اطلاعات چه تاثیری بر تحلیل چارت داراییهای بازار دارد؟
آمار و دادههای اقتصادی میتوانند تاثیر زیادی بر تصمیم فعالان بازار داشته باشند که همین تصمیمات در نهایت میتواند به قیمت جهت بدهند. برای مثال فرض کنید که کاهش شدن نرخ تورم و یا رشد اقتصادی یک کشور میتواند عامل مهمی برای تقویت ارز آن کشور باشد.
پس با اعلام چنین اطلاعاتی میتوان انتظار رشد قیمتی را داشت، از این رو بررسی شاخص های اقتصادی فارکس میتوانند کمک خوبی برای تحلیل بازار باشند. با استفاده از این دادهها، احتمال پیشبینی تغییرات ناگهانی و غیر قابل پیشبینی بیشتر میشود که همین موضوع میتواند منجر به انجام معاملات مطمئنتر در فضای پرریسک بازارهای مالی بشود.
انواعی از شاخصهای اقتصادی برای بررسی بازار وجود دارند که در ادامه بیشتر درباره آنها صحبت میکنیم.
انواع شاخص های اقتصادی
شاخصهای اقتصادی از دادههای مهم بازارهای مالی هستند که میتوانند ارزش داراییهای بازار را در هر لحظه مشخص کنند. این شاخصها بر اساس معیارهای مختلفی قابل تقسیم هستند. یکی از اولین معیارها برای دستهبندی شاخص های اقتصادی فارکس، زمان است. بر این اساس شاخصها به انواع پیشرو، پسرو و همزمان تقسیم میشود. هر یک از این شاخصها دادههای قیمتی را در بازه مختلفی نمایش میدهند.
شاخصهای پیشرو با توجه به اتفاقات فنی، سیاسی و یا اقتصادی تعیین میشوند و در مورد تغییرات قیمت در آینده نزدیک اطلاعات میدهند. به عنوان مثال شاخص قیمت سهام از این دسته شاخصهای اقتصادی است که برای تحلیل بازار مناسب است.
شاخصهای پسرو همان طور که از نامشان هم پیداست، در برابر رویدادهای اقتصادی با تاخیر واکنش میدهند و سعی دارند تا تغییرات قیمت را در گذشته بررسی کنند. شاخص قیمت کالاهایی مانند طلا یا نفت در این دسته قرار میگیرد که معامله گران زیادی از آنها برای معامله در نفت و یا طلا استفاده میکنند. دو شاخص گفته شده بیشتر به بررسی اقتصاد به صورت جزئی میپردازند اما شاخص دیگری از نظر زمانی وجود دارد که میتواند وضعیت کلی اقتصاد را به ما نشان بدهد.
شاخصهای همزمان از جمله همین شاخصها هستند که میتوانند نشان دهند اقتصاد در چه مرحلهای قرار دارد. در این شاخص مواردی مانند میزان تولید، درآمد، نرخ بیکاری و غیره مشخص خواهد شد.
اما فارغ از بحث زمان میتوان موارد گفته شده را به شکل دیگری هم تقسیم کرد. شاخصهای معیار و سنجه از دیگر شاخص های اقتصادی فارکس هستند که هر یک به شکل متفاوت آمار و اطلاعات مختلفی را نمایش میدهند.
شاخصهای اقتصادی معیار به محاسبه پارامتر خاصی از بازار مانند نرخ تورم، بیکاری و غیره به صورت مستقل میپردازند اما شاخص سنجه نسبت به محاسبه ترکیبی از موارد گفته شده اقدام میکند و در حقیقت وضعیت کلیتری از اقتصاد را نمایش میدهد. بر این اساس شاخصهای اقتصادی زیادی در بازار ایجاد میشوند که در بخش بعدی به بررسی آنها میپردازیم.
1. شاخص های اقتصادی تاثیرگذار
حال که با مفهوم شاخص های اقتصادی فارکس و انواع آشنا شدید، بهتر است تا تاثیرگذار ترین آنها را تخصصیتر بشناسید. در این مطلب قصد داریم تا شاخصهای کاربردی و مهم که برای تحلیل جفت ارزها و سایر داراییهای بازار مهم هستند را بررسی کنیم.
2. تولید ناخالص داخلی (GDP)
یکی از بهترین شاخصهای فارکس، شاخص تولید ناخالص داخلی است که میزان تولید کلی یک کشور را در سال نشان میدهد. این شاخص میتواند به شما نشان دهد که در کدام مرحله از چرخه تجاری قرار داریم و باید در این چرخه بر روی چه داراییهایی تمرکز کنیم. رشد تولید ناخالص داخلی نشان از رشد و تقویت اقتصادی یک کشور دارد، از این رو انتظار میرود که ارز آن کشور در مدار رشد قرار بگیرد. برای تریدرهایی که بر روی جفت ارزها سرمایهگذاری میکنند، شاخص تولید ناخالص داخلی از اهمیت زیادی برخوردار است.
فرض کنید که قصد معامله بر روی جفت ارز USDJPY را دارید. در این شرایط بررسی تولید ناخالص داخلی میتواند به شما کمک کند که روند صعودی و یا نزولی این جفت ارز را تا حدودی پیشبینی کنید. رشد تولید ناخالص داخلی ژاپن نشان از تقویت قدرت اقتصادی این کشور و ارز آن دارد، پس میتوان انتظار روند نزولی برای جفت ارز USDJPY را داشت. به شکلی مشابه بررسی شاخص های اقتصادی فارکس میتوانند در پیشبینی ادامه حرکت بازار موثر باشند.
3. دستمزد غیر کشاورزی ایالات متحده (NFP)
دستمزد غیر کشاورزی تاثیر قابل توجهی بر سیاستهای پولی دارد و به همین دلیل معاملهگران توجه زیادی به این شاخص دارند. این شاخص مطابق با گزارش وضعیت اشتغال اعلام میشود و معمولا به گزارش میزان تولید ناخالص داخلی بسیار نزدیک است. شاخص NFP اولین جمعه هر ماه منتشر می شود و میتواند دید بهتری از وضعیت اقتصاد و تولید ناخالص داخلی که به صورت فصلی منتشر میشود، ارائه کند. بنابراین عمده سرمایهگذاران جفت ارزها به جای منتظر ماندن برای بررسی گزارش GDP، به سراغ بررسی گزارش NFP میروند که به صورت حدودی تغییرات آن گزارش را هم پیشبینی خواهد کرد.
4. نرخ بهره
تغییرات نرخ بهره که توسط یکی از هشت بانک مرکزی بزرگ دنیا انجام میشود، میتواند تاثیر زیادی بر روند انس، جفت ارزها و شرایط اقتصادی بازارهای مالی داشته باشد. شاخص نرخ بهره در حقیقت پاسخ به تغییر سایر شاخصهای اقتصادی است که منتشر میشوند. افزایش نرخ بهره منجر به افزایش فعالیتهای اقتصادی میشود، اما از سویی میتواند تورم و کاهش ارزش پول ملی را به همراه داشته باشد.
این موارد همگی بر ارزش داراییها و جفت ارزهای بازار تاثیر میگذارند و میتوانند روند حرکتی آنها را تغییر بدهند. معمولا تغییرات ناگهانی نرخ بهره پتانسیل ایجاد نوسانات ناگهانی و شدید را در بازار دارد، از این رو مهم است که در تقویم اقتصادی خود به گزارشهای نرخ بهره توجه کنید. بررسی گزارشات مربوط به نرخ بهره میتواند ریسک زیانهای ناگهانی را از شما بگیرد و فرصت کسب سودهای قابل توجه را به شما بدهد.
5. شاخص قیمت مصرفکننده (CPI)
شاخص قیمت مصرفکننده به اندازهگیری قیمت کالا و خدمات عرضه شده میپردازد که میتواند معیار خوبی برای بررسی تورم و وضعیت اقتصادی باشد. CPI معمولا از مهمترین شاخص های اقتصادی فارکس است که میتواند دادههای بیشتری به نسبت PCE در اختیار تریدرهای بازار قرار بدهد. این شاخص نشان میدهد قیمت کالاها تمایل به افزایش، کاهش و یا ثبات دارند که همین ویژگی در پیشبینی آینده بازار مهم میباشد.
برای مثال اگر گزارش CPI بالاتر از میزان انتظارها باشد، نشان میدهد که در آینده سیاستهای پولی سختتری اتخاذ خواهد شد که همین موضوع منجر به افزایش نرخ ارز هم خواهد شد.
6. شاخص مدیران خرید (PMI)
شاخص مدیران خرید یا همان PMI وضعیت اقتصاد را به ویژه در بخش تولید نشان میدهد. معمولا این شاخص به بررسی پنج پارامتر میزان تولید، سفارشات جدید، محیط کار، میزان کالا موجودی و میزان کالا تحویل شده میپردازد. بررسی این شاخصها میتواند منجر به ایجاد دیدی دقیقتر از وضعیت شرکتها و اقتصاد بشود. شاخص مدیران خرید معمولا به صورت ماهانه و از طریق شرکتهای مختلف جمعآوری شده که توسط فعالان فارکس از نزدیک دنبال میشود و نتیجه آن میتواند افزایش و یا کاهش تولید واحدهای صنعتی در کشور را اطلاع بدهد.
طبیعتا افزایش شاخص مدیران خرید، حاکی از رشد اقتصادی یک کشور است، از این رو طبیعی است که پس از آن ارز و سهام شرکتها با تقاضا بیشتری مواجه بشوند. در نقطه مقابل کاهش این شاخص میتواند منجر به کاهش تقاضا برای ارز و سهامهای مرتبط بشوند.
7. نرخ تورم
نرخ تورم تاثیر زیادی بر ارزش ارز یک کشور دارد، به همین دلیل برای تجارت جفت ارزها بسیار مهم میباشد. معمولا نرخ بهره، تورم و نرخ ارز ارتباط زیادی به یکدیگر دارند. افزایش نرخ بهره میتواند بالا رفتن تورم را در پی داشته باشد که پیامد آن کاهش ارزش پول ملی است. تورم مطمئنا تنها عامل تاثیرگذار بر قیمت ارز نیست، اما عمدتا نرخ تورم میتواند تاثیر منفی زیادی بر نرخ ارز داشته باشد.
بانکهای مرکزی اغلب اوقات در تلاش هستند میان تورم و نرخ بهره تعادل ایجاد کنند. پایین بودن نرخ بهره باعث دسترسی راحتتر به نقدینگی میشود اما میتواند جذابیت را برای سرمایهگذاران خارجی کاهش بدهد. از این رو نرخ بهره مانند شمشیر دو لبه است که تعادل برقرار کردن در آن نیاز به مدیریت پیچیده دارد.
8. شاخص خرده فروشی
پیش فروش ماهانه برای تجارت خرده فروشی است که به صورت ماهانه و تحت عنوان شاخص خرده فروشی منتشر میشود. همان طور که از نامش هم پیداست، میزان فروش را در سطح مراکز خرده فروشی اعلام میکند. افزایش این شاخص میتواند نشان از سلامت اقتصاد بدهد، به همین دلیل اگر گزارش از میزان پیشبینیها بیشتر باشد، معمولا بازار فارکس روند صعودی در پیش میگیرد و نرخ دلار هم افزایش پیدا میکند.
افزایش شاخص خرده فروشی علی رغم تاثیر مثبت بر نرخ دلار، بر نرخ اوراق تاثیر منفی میگذارد. با کاهش این نرخ، معاملهگران احتمال کاهش نرخ دلار را در آینده خواهند داد که همین موضوع ممکن است فشار فروش برای این ارز ایجاد کند.
جمعبندی
هر چند که شاید بسیاری ترید را تنها در بررسی چارت و تحلیل تکنیکال بدانند، اما اطلاعات زیاد دیگری وجود دارند که در پیشبینی ادامه بازار میتوانند بسیار موثر باشند. شاخص های اقتصادی فارکس از عواملی هستند که میتوانند تحلیل چارت و حرکت قیمت را سادهتر کنند. به همین دلیل نیاز است تا از آنها برای فهم بهتر بازار استفاده کنید. در این مطلب مهمترین شاخص های اقتصادی فارکس و انواع آنها بررسی شد تا بتوانید ارزشمندترین داراییهای بازار را شناسایی کنید.
سوالات متداول
۱. تاثیرگذارترین شاخص های اقتصادی فارکس کدامند؟
شاخص اعتماد مصرفکننده، نرخ بهره فدرال ایالات متحده، تولید ناخالص داخلی، قیمت تولیدکننده و مصرفکننده، خرده فروشی و غیره از مهمترین شاخصهای اقتصادی هستند.
۲. بررسی شاخصهای اقتصادی چه کمکی به تحلیل بازار میکنند؟
با بررسی این شاخصها میتوانیم دریابیم که در چه مرحله از چرخه تجاری هستیم و باید در چه داراییهای برای سرمایهگذاری بیشتر تمرکز کنیم.
۳. شاخص اقتصادی چیست؟
شاخصهای اقتصادی دادههایی هستند که وضعیت اقتصاد را به شکل جزئی و یا کلی نمایش میدهند.
۴. شاخصهای اقتصادی چه تاثیری بر بازارهای مالی خواهند گذاشت؟
این شاخصها میتوانند در تصمیمات سرمایهگذاران تاثیر گذاشته و باعث ایجاد فشار خرید و یا فروش بر روی داراییهای بازار بشوند.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.