وبینار استراتژی‌های میلیونی (15 آبان)
روز
ساعت‌
دقیقه
ثانیه
به زودی تاریخ جدید وبینار اعلام می شود.
درخواست مشاوره ثبت نام در کربن پلاس
صرافی توبیت (Toobit) جدیدترین و بهترین صرافی برای ایرانی ها
لوگو آکادمی شامی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
[biger_btn_auth]
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
لوگو آکادمی شامی
[biger_btn_auth]
الگوی وایکوف

الگوی وایکوف چیست؟ نحوه استفاده از الگوی وایکوف در معاملات

الگوی وایکوف نوعی روشی معاملاتی است که بیشتر بر پول‌های هوشمند در بازار تمرکز دارد و به این شکل تلاش می‌کند تا مسیر آینده قیمت را مشخص‌تر کند. در این الگو...
اشتراک گذاری

سرمایه‌گذاران بازارهای مالی همیشه به دنبال بهترین روش برای انتخاب سهام سودده و مدیریت ریسک صحیح آن هستند. گستردگی ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال گاهی می‌تواند انتخاب استراتژی سودده را سخت کند. الگوی وایکوف همان ابزاری است که از میان این تنوع زیاد می‌تواند زمان و سهام درست را به شما نشان بدهد. این استراتژی مجموعه‌ای کامل از قوانین است که می‌تواند دارایی برتر و نحوه ورود به آن را به شما نشان بدهد. در این مطلب قصد داریم تا استراتژی وایکوف و نحوه خرید و فروش با آن را بررسی کنیم. به همین دلیل اگر به دنبال یادگیری یک استراتژی پرسود هستید، با ما در ادامه همراه باشید.

ریچارد وایکوف کیست؟

ریچارد وایکوف یکی از شناخته شده ترین تحلیل‌گران بازار‌های مالی در دوران درخشان دانش تحلیل تکنیکال یعنی در اوایل قرن بیستم بود. او همانند بزرگانی همچون چارلز داو، جسی لیورمور و غیره توانست تجربه خود از بازار را به استراتژی موثر برای شناخت بهتر آن تبدیل کند.

بیشتر بخوانید: شاخص داوجونز، جسی لیورمور

علاقه زیاد ریچارد به تجارت باعث شد تا زمانی که تنها ۱۵ سال سن داشت به عنوان سهامدار در یک شرکت نیویورکی فعالیت کند. در کمال تعجب تنها ۵ سال بعد به عنوان مدیر همان شرکت انتخاب شد. علاوه بر این، تقریبا در همین دوران مجله مشهور وال استریت را در دورانی که نزدیک به دویست هزار مشترک داشت، تاسیس کرد.

او از تجربه بررسی معاملات و مصاحبه با بزرگان آن زمان یعنی جی پی مورگان و جسی لیورمور جهت ایجاد استراتژی موثر برای مدیریت سرمایه و انضباط ذهنی استفاده کرد. الگوی وایکوف قصد داشت تا قوانین واقعی بازی که توسط پول‌های بزرگ ایجاد می‌شود را به معامله‌گران آماتور بازار نشان بدهد و به این شکل از زیان‌های غیر قابل جبران آن‌ها جلوگیری کند. شیوه معاملاتی که وی پایه‌ریزی کرد، هر چند که بر تجارت بر روی سهام تمرکز دارد، اما به همان اندازه برای کالا، اوراق قرضه و غیره هم کاربرد دارد. قوانین وی برای شناسایی محدوده‌های توزیع و انباشت و همچنین ورود و خروج می‌تواند به خوبی اهداف بعدی قیمت را پیش‌بینی کند، از این رو همچنان به عنوان یکی از شیوه‌های پرسود توسط معامله‌گران استفاده می‌شود.

الگوی وایکوف چیست؟

الگوی وایکوف چیست؟

الگوی وایکوف نوعی روشی معاملاتی است که بیشتر بر پول‌های هوشمند در بازار تمرکز دارد و به این شکل تلاش می‌کند تا مسیر آینده قیمت را مشخص‌تر کند. در این الگو چارچوبی مشخص شده است که از طریق آن عواملی که در تغییر جهت قیمت نقش دارند، بررسی می‌شوند. این عوامل با استفاده از چرخه‌های شکل گرفته در بازار یعنی انباشت و توزیع شناخته می‌شوند. وایکوف این شیوه تحلیل بازار را بر اساس چرخه ۵ مرحله‌ای و مفاهیمی مانند مرد مرکب پیشنهاد داد. البته الگوی وایکوف با تمرکز بر بازار سهم ایجاد شد، اما می‌تواند به صورت آزادانه برای تمام بازارها و بازه‌های زمانی مورد استفاده قرار بگیرد.

این سیستم به معامله‌گران کمک می‌کند تا بتوانند زمان دقیق خرید و فروش دارایی‌های بازار را به صورت نسبی شناسایی کنند و از این رو از انجام معاملات احساسی فاصله بگیرند. وایکوف معتقد بود که تمام نوسانات قیمت در بازار به دلیل جریان پول هوشمند ایجاد می‌شود، پس اگر بتوان جهت آن را تشخیص داد می‌توان به راحتی به سودهای قابل قبول دست پیدا کرد. البته این کار دشواری‌های زیادی دارد اما در استراتژی وایکوف می‌توان تا حدود زیادی به این هدف دست پیدا کرد.

قوانین سه گانه الگوی وایکوف

الگوی وایکوف مبتنی بر سه قانون اساسی است که بر اساس آن کلیه جنبه‌های تحلیلی وی مانند پیش‌بینی حرکات قیمت، زمان درست ورود و خروج از معامله و انتخاب دارایی مناسب برای ترید شکل می‌گیرد. با ما همراه باشید تا دقیق‌تر این سه قانون را بررسی کنیم.

1. قانون عرضه و تقاضا

مکانیسم عرضه و تقاضا از مهم‌ترین مفاهیم در دنیای تجارت است که در تمام بازارهای مالی هم دیده شده و باعث حرکات قیمت می‌شود. چه زمانی قیمت یک دارایی بیشتر می‌شود؟ قانون عرضه و تقاضا نشان می‌دهد زمانی که قدرت خریداران یا به عبارتی تقاضا بیشتر از فروشندگان یا عرضه باشد، قیمت رشد می‌کند. البته این بدان معنا نیست که در روندهای صعودی خریداران تعداد بیشتری داشته یا اینکه فروشنده‌‌ای وجود ندارد.

طبیعتا برای انجام معامله هم به خریدار و هم به فروشنده نیاز است اما در شرایط افزایش قیمت این حرکت تهاجمی‌تر سمت خریداران است که باعث برتری کفه ترازو به سمت آن‌ها می‌شود. در نقطه مقابل زمانی قیمت یک دارایی شروع به کاهش پیدا می‌کند که عرضه بر تقاضا پیشی بگیرد و به نوعی فشار فروش ایجاد شود.

اما آیا حرکات قیمت همیشه در این دو حالت خلاصه می‌شود؟ سناریو سومی هم وجود دارد. در الگوی وایکوف زمانی وجود دارد که عرضه و تقاضا تا حدودی با یکدیگر برابر هستند، از این رو قیمت روندی خنثی را طی می‌کند. باید در بازار چیزی وجود داشته باشد که بتوانید تعادل میان این دو عامل را کنترل کند. با مقایسه کندل‌های ثبت شده و حجم معاملات می‌توانید دو عامل عرضه و تقاضا را در معاملات روزانه بررسی کنید. شاید این موضوع ساده به نظر برسد اما ارزیابی دقیق و کامل میزان عرضه و تقاضا نیاز به زمان دارد. این قانون در استراتژی‌ وایکوف به دلیل اعتقاد وی به تصادفی نبودن حرکات قیمت بود.

2. قانون علت و معلول

همه شما می‌دانید قیمت چه در روندهای صعودی و چه در روندهای نزولی به شکل خط شیب‌دار به سمت بالا و یا پایین حرکت نمی‌کند و این تغییرات پلکانی است که نوسانات قیمت را تشکیل می‌دهند. وایکوف اعتقاد داشت که قبل از تغییرات قیمت، عواملی ایجاد می‌شوند که آن‌ها قیمت را برای حرکات بعدی آماده می‌کنند. در مرحله انباشت و توزیع این عوامل برای نوسانات فراهم می‌شود. روند صعودی و نزولی به دنبال مرحله انباشت و توزیع ایجاد می‌شوند.

3. قانون تلاش ‌و نتیجه

قانون تلاش ‌و نتیجه

الگوی وایکوف تغییرات قیمت را ناشی تلاش معامله‌گران می‌دانست که با استفاده از حجم معاملات قابل اندازه‌گیری بود. در حقیقت روندهای شکل گرفته در بازار نتیجه همین تلاش هستند. همیشه در روندهای صعودی و نزولی حجم در یک سمت قدرت بیشتری دارد، به همین دلیل قیمت در آن جهت حرکت کرده است. البته نباید همیشه بالا بودن حجم معاملات را به نفع قوی بودن آن در یک سمت دانست. مشابه سناریو سوم در مکانیسم عرضه و تقاضا، در حرکات خنثی علی رغم بالا بودن حجم، قدرت در هر دو سمت یکسان است.

زمانی که نشانه‌هایی از عدم هماهنگی میان قیمت و حجم مشاهده شد، می‌توان به تغییر روند فکر کرد. برای مثال فرض کنید که در یک رالی صعودی که افزایش قابل توجهی داشته است، برای چندین روز حجم معاملاتی افزایش قابل توجه پیدا می‌کند که این افزایش نشان از تلاش خریداران برای ثبت سقف‌های جدید است. اما در همین حال قیمت نمی‌تواند سقف‌های جدید ثبت کند و یا اینکه حرکات کوچکی را انجام می‌دهد. این موارد می‌تواند نشان از خروج سرمایه‌های کلان و تاثیر گذار بر بازار باشد.

منظور از مرد نامرئی در الگوی وایکوف چیست؟

مرد نامرئی در الگوی وایکوف یک مفهوم انتزاعی است که می‌توان به نوعی آن را به پول هوشمند در بازار مدرن هم تشبیه کرد. ریچارد اعتقاد داشت که هر سهامی به کمک یک نهاد و یا فرد خیالی بزرگ هدایت می‌شود. اقدامات این نهاد بزرگ معمولا در خلاف جهت اقدامات سرمایه‌گذاران خرد و آماتور بازار است و به شکلی با دستکاری قیمتی سعی دارد تا سرمایه شما را از بین ببرد. این نهادهای بزرگ در حقیقت سرمایه‌گذاران کلان هستند که با سرمایه خود به بازار جهت می‌دهند. وایکوف ادعا می‌کند که به صورت تقریبی می‌توان جریان پول هوشمند یا همان مرد نامرئی را در بازار پیش‌بینی کرد و در همان جهت معامله کرد.

در استراتژی وایکوف همه نوسانات قیمت را باید نتیجه اقدام یک نفر دانست. اگر بتوانید قوانین و حرکات این فرد را پیش‌بینی کنید، به سودهای کلانی می‌رسید اما در نقطه مقابل اگر آن‌ها را درک نکنید، دچار زیان می‌شوید. قوانین سه گانه بررسی شده از بخش قبلی کمک می‌کنند تا شناسایی جریان پول هوشمند در چرخه قیمت ساده‌تر بشود. نکته جالب اینجاست که این موارد تنها مختص به بازار سهام نیستند و برای تمام دارایی‌ها مانند ارز دیجیتال و غیره کاربرد دارند.

چرخه بازار در الگوی وایکوف

چرخه بازار در الگوی وایکوف نتیجه مشاهدات وی از مکانیسم عرضه و تقاضا است که سعی دارد نحوه نوسانات قیمت سهام و سایر دارایی‌ها را نشان بدهد. در این چرخه حرکت قیمت به فازهای مختلفی تقسیم می‌شود که هر فاز بر اساس نحوه رفتار معامله‌گران ایجاد شده است و می‌تواند با دقت زیادی حرکت بعدی قیمت را پیش‌بینی کرد.

1. مرحله انباشت

اولین مرحله از چرخه حرکت قیمت، مرحله انباشت است که در آن قیمت در محدوده‌ای مشخص در حال نوسان است. در این مرحله سرمایه‌گذاران نهادی که به عنوان مرد نامرئی شناخته می‌شدند، بی سر و صدا به موقعیت‌های خرید خود اضافه می‌کنند. البته با وجود افزایش قدرت خریداران، اما قیمت حرکت صعودی قوی نشان نمی‌دهد و همان طور که اشاره شد تنها در یک محدوده خنثی نوسان می‌کند. معمولا در چنین مرحله‌ای ترس بر معامله‌گران غلبه دارد که باعث می‌شود سرمایه‌گذاران بتوانند راحت‌تر دارایی مورد نظر خود را خرید کنند. شناخت مرحله انباشت به راحتی ممکن نیست و علی رغم اینکه در این مرحله بهترین فرصت برای خرید فراهم است، اما اکثر تریدرهای بازار وارد معامله نمی‌شوند.

2. فاز صعودی

فاز صعودی

زمانی که مرد نامرئی توانست مقدار لازم از دارایی مورد نظر را خرید کند، قیمت از سقف محدوده مشخص خارج شده و روند صعودی جدیدی آغاز می‌شود. صعود قیمت به همراه افزایش حجم معاملاتی توجه سایر فعالان بازار را جلب می‌کند که همین موضوع باعث تقویت قدرت خریداران و ادامه روند صعودی می‌شود‌. البته ممکن است قبل از آغاز روند صعودی، چندین مرحله انباشت داشته باشیم که در این صورت، قیمت با انرژی و قدرت بیشتری حرکات خود را شروع می‌کند.

3. فاز توزیع

یکی از مراحلی که در الگوی وایکوف باعث زیان سهامداران تازه وارد می‌شود، فاز توزیع است. در این مرحله قیمت نمی‌تواند سقف‌های بالاتری ثبت کند که همین موضوع نوید افت قدرت خریداران و شروع کاهش قیمت را می‌دهد. همانند مرحله انباشت در فاز توزیع هم قیمت برای مدتی روندی خنثی را طی می‌کند و دارایی از مرد نامرئی به معامله‌گران تازه کار که با طمع شروع روند جدید و کسب سود وارد شده‌اند، منتقل می‌شود. در نهایت کف محدوده معاملاتی خنثی شکسته خواهد شد که در این نقطه فشار فروش افزایش خواهد یافت.

4. فاز نزولی

به دنبال خروج کامل سرمایه‌گذاران نهادی یا همان مرد نامرئی، روند قدرت خود را به شکل قابل توجهی از دست خواهد داد و اینجا همان مرحله‌ای است که فروشندگان قدرت بیشتری پیدا می‌کنند. قیمت به دلیل فشار فروش، روندی نزولی را آغاز کرده و کف‌های پایین‌تری ثبت می‌کند. البته امکان دارد سیگنال‌های صعودی هم در مسیر نزول قیمت ایجاد بشود

مزایا و معایب الگوی وایکوف

تقریبا هیچ استراتژی در تحلیل تکنیکال وجود ندارد که بدون نقص باشد. اگر اینگونه بود دیگر مفهوم زیان در بازار معنا پیدا نمی‌کرد. الگوی وایکوف هم علی رغم اینکه چارچوب بسیار کاربردی برای تجارت فراهم می‌کند، اما با محدودیت‌هایی هم همراه است. در نهایت چیزی که می‌تواند مشخص کند آیا این روش موثر است یا خیر بررسی همزمان مزایا و معایب آن است. در این بخش قصد داریم این دو مورد را بررسی کنیم تا بهتر بتوانید در مورد موثر بودن استراتژی وایکوف تصمیم بگیرید.

مزایا

مزایا

مزیت‌های استراتژی وایکوف همان عاملی است که باعث شده با گذشته دهه‌ها همچنان پرطرفدار باشد. با بخشی از مهم‌ترین این مزایا در این بخش آشنا می‌شوید.

1. تشخیص جهت حرکت پول هوشمند

منظور از پول هوشمند سرمایه‌ای است که توسط بازیگران بزرگ در بازار سرمایه‌گذاری می‌شود. وایکوف معتقد بود مراحل چرخه قیمت از اقدامات بازیگران بزرگ بود که از واکنش معامله‌گران آماتور به اتفاقات بازار استفاده می‌کردند. از این رو با استفاده از قوانین وایکوف می‌توانید ساده‌تر جریان پول هوشمند را شناسایی کنید و به سودهای کلان برسید. تشخیص جهت حرکت پول هوشمند بسیار دشوار است، اما در صورت شناسایی صحیح آن می‌توان به راحتی سودهای کلان کسب کرد.

2. درک مراحل حرکت قیمت سهام و سایر دارایی‌ها

شناخت چرخه قیمت به شما کمک می‌کند تا از تشخیص اشتباه سهام معتبر بازار فاصله بگیرید و بتوانید با ریسک پایین‌تری معامله کنید.

3. ایجاد فرصت‌های معاملاتی

استراتژی وایکوف محدوده‌های کم ریسک و مطمئنی برای خرید و فروش ایجاد می‌کند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید با ریسک کمتری در بازار تجارت کنید.

معایب

محدودیت‌های الگوی وایکوف از عواملی است که می‌تواند گروهی از معامله‌گران را نسبت به استفاده از آن دچار تردید کند. این محدودیت‌ها در ادامه معرفی می‌شوند.

1. برای همه معامله‌گران مناسب نیست

استراتژی وایکوف به شکلی است که بیشتر برای معامله‌گران با اهداف بلند مدتی مناسب است. از این رو عمدتا تریدرهای روزانه که برای مدت زیادی در یک موقعیت باقی نمی‌مانند، کارایی زیادی ندارد و نمی‌تواند فرصت‌های ایده آلی ایجاد کند.

2. قوانین همیشه در بازار مشاهده نمی‌شوند

در استراتژی وایکوف به چرخه‌های شکل گرفته در بازار توجه زیادی می‌شود اما واقعیت این است که در بازار همیشه ۴ مرحله در نظر گرفته شده در این استراتژی دیده نمی‌شود. علاوه بر این امکان اینکه این مراحل به شکل تصادفی در کنار یکدیگر قرار بگیرند هم وجود دارد. پس در چنین شرایطی قوانین وایکوف نمی‌تواند فرصت تجارت برای تریدرها فراهم کند.

3. تعیین زمان صحیح ورود و خروج دشوار است

در سبک وایکوف، معامله‌گر نیاز به خرید در محدوده انباشت و یا فروش در محدوده توزیع دارد. این موارد به صورت تئوری ساده هستند اما در عمل انجام مداوم چنین مراحلی می‌تواند دشوار باشد. علاوه بر این استراتژی وایکوف معمولا محدوده مشخصی برای تعیین حد ضرر در نظر نگرفته است. ممکن است گاهی سطوح حمایت و مقاومت به عنوان نقاط حد ضرر در نظر گرفته بشوند که این کار معمولا اشتباه است و باعث زیان می‌شود.

4. درک مراحل و شماتیک شیوه معاملاتی وایکوف نیاز به مهارت زیادی دارد

شناسایی درست مراحل توزیع و یا انباشت گاهی می‌تواند بسیار دشوار باشد. برای مثال ممکن است محدوده‌ای که به نظر توزیع می‌باشد، یک انباشت واقعی باشد. از این رو عمدتا اکثر تریدرهای آماتور در تجارت با این الگو مشکل دارند.

تحلیل عرضه و تقاضا در الگوی وایکوف

در الگوی وایکوف به مکانیسم عرضه و تقاضا توجه زیادی می‌شود و همان طور که اشاره شد یکی از اصول اساسی آن است. نمودار شمعی و یا میله‌ای می‌توانند بهترین ابزار برای تحلیل این دو عامل در بازار باشند. قصد داریم با چندین مثال اثر عرضه و تقاضا را در بازار بیشتر به شما نشان بدهیم. ثبت یک کندل مثبت با بدنه بلند در شرایطی که قیمت برای چندین روز تغییرات کمی را ثبت کرده است، می‌تواند نشانه‌هایی از افزایش تقاضا در بازار بدهد. در نقطه مقابل ثبت یک کندل منفی با بدنه بلند هم می‌تواند نشانه‌هایی از تقویت فشار فروش باشد.

در حقیقت اگر عرضه به اندازه‌‌ای باشد که تمام سفارشات فروش پر شوند، قیمت کاهش پیدا کرده و در نقطه مقابل هم اگر تقاضا از سفارشات خرید بیشتر بشود، قیمت بالاتر می‌رود. این موضوع همان چیزی است که در قوانین الگوی وایکوف هم به آن‌ها اشاره شد.

نتیجه‌گیری

مکانیسم عرضه و تقاضا در دنیای تجارت به اندازه‌ای مهم هستند که تقریبا می‌توان آن را در همین دو عامل خلاصه کرد. الگوی وایکوف با استفاده از همین مکانیسم در اوایل قرن بیستم ایجاد شد و توانست به سیستمی موفق برای تحلیل فنی بازارهای مالی تبدیل بشود. از آن جایی که ماهیت قوانین هنوز هم به همان شکل است، این استراتژی با وجود گذشته دهه‌ها همچنان می‌تواند موقعیت‌های جذابی برای معامله‌گران ایجاد کند.

با تسلط بر قوانین استراتژی وایکوف می‌توانید بهتر از گذشته بازارهای مالی را تحلیل کنید. ما در این مطلب سعی کردیم تا جامع‌ترین آموزش الگوی وایکوف را بررسی کنیم. از این رو اطمینان داریم که در انتهای مطلب به شناخت کامل از این شیوه معاملاتی دست پیدا کرده‌اید.

سوالات متداول

سوالات متداول الگوی وایکوف

1. قوانین وایکوف برای تجارت در بازار‌های مالی چه بود؟

سه قانون تعادل عرضه و تقاضا، علت و معلول و تلاش در برابر نتیجه از قوانینی بودند که وایکوف برای اساس دو عامل حجم و قیمت و همچنین واگرایی میان آن‌ها برای تجارت پرسودتر در بازار ایجاد کرد.

2. آیا الگوی وایکوف در بازارهای مالی موثر است؟

استراتژی وایکوف یک روش معاملاتی کاربردی برای تجارت سهم و دارایی‌های دیگر در بازارهای مالی است، با این وجود روشی به نسبت سخت است که نیاز به تلاش زیاد برای مسلط شدن بر آن دارد.

3. استراتژی وایکوف در چه بازارهایی کارایی دارد؟

با وجود اینکه استراتژی وایکوف برای تجارت سهم ایجاد شد، اما اکنون می‌تواند برای تجارت در  بازار کریپتو و همچنین بازار کالا هم مورد استفاده قرار بگیرد.

4. روش معاملاتی وایکوف چیست؟

در این الگو از جریان پول هوشمند و واکنش سرمایه‌گذاران خرد برای ایجاد حرکات قیمت استفاده می‌شود.

 

با بهره‌گیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، می‌توانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفه‌ای شدن در حوزه معامله‌گری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش معامله‌گری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.

5/5 - (1 امتیاز)

درخواست مشاوره رایگان

الگوی وایکوف چیست؟ نحوه استفاده از الگوی وایکوف در معاملات

الگوی وایکوف نوعی روشی معاملاتی است که بیشتر بر پول‌های هوشمند در بازار تمرکز دارد و به این شکل تلاش می‌کند تا مسیر آینده قیمت را مشخص‌تر کند. در این الگو...
اشتراک گذاری
مطالبی که در این بخش یاد می گیرید!
با تخفیف کارمزد
ثبت نام در صرافی و بروکر

دیدگــــاه کاربــران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت اطلاعات جهت ثبت نام

بعد از تکمیل این فرم همکاران ما به زودی و در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت و می توانید از مشاوران ما یک آفر عالی جهت ثبت نام در وبینار دریافت کنید.

درخواست مشاوره رایگان ثبت نام در کربن پلاس

با تکمیل این فرم همکاران ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس گرفته و یک تخفیف فوق العاده برای شما در نظر می گیرند.