اگر از من بپرسید که یک نفر میخواهد یک قدم به سمت معاملهگری حرفهای شدن بردارد چه کاری باید انجام دهد، من میگویم باید اول از همه سبکهای مختلف را خوب بشناسد تا بعد براساس شخصیتی که دارد، درکی که از مارکت دارد و دیدگاهی که نسبت به چارت دارد بتواند تصمیم بگیرد که کدام سبک برای او مناسبتر است و بتواند در این مسیر پرتلاطم موفق شود.
اگر در زمینه معاملهگری فعالیت میکنید احتمالا نام سبک ال بروکس به گوشتان خورده است. در این مقاله سبک ال بروکس را برای شما نقد و بررسی میکنیم و مفصل درباره این سبک صحبت میکنیم.
بیوگرافی آقای ال بروکس
صحبتمان را با بیوگرافی آقای ال بروکس شروع میکنیم و سپس به سراغ بررسی سبک ال بروکس میرویم. پس در ادامه همراه ما باشید تا بگوییم سبک ال بروکس از کجا آمده. آقای ال بروکس در سال 1952 در آمریکا به دنیا آمده و الان در سال 2023 سن ایشان 71 سال است. حرفه او چشم پزشکی بوده و در 40 سالگی چشم پزشکی را رها میکند و تبدیل به یک معاملهگر میشود. احتمالا برای شما هم جالب است که یک فردی شغل پزشکی را رها کند و به سمت معاملهگری برود. از نظر ما ایرانیها این عمل یک حرکت رو به عقب است.
اگر فردی بخواهد معاملهگری را حرفهای دنبال کند و زمان کافی برایش بگذارد و چندین سال در مارکت تجربه کسب کند میتواند حتی بیشتر از یک پزشک درآمد کسب کند. مهمتر از درآمد، آن آرامش و آسایشی است که میتواند به دست بیاورد. البته این دیدگاه من است و ممکن است نظر شما چیز دیگری باشد. من فکر میکنم در حیطه معاملهگری با این که نسبت به شغلهای دیگر ریسک بیشتری دارد اما پتانسیل بالاتری نیز دارد. عموما هرجا حرف از ریسک بالا باشد پتانسیل بالا هم در کنارش خواهد بود.
من به این جمله اعتقاد دارم که در کنار هر تهدیدی قطعا یک فرصت بزرگی نیز وجود دارد. حالا فکر نکنید که آقای ال بروکس در شغل چشم پزشکی فرد موفقی نبوده، اتفاقا مدرک تحصیلی خود را از دانشگاه شیکاگو گرفته و مقالات و پژوهشها و ژورنالهای مختلف علمی زیادی در حوزه چشم پزشکی مخصوصا جراحی چشم دارد. پس در آن شغلش هم فرد موفقی بوده است.
آقای ال بروکس برای ابداع این سبک چه کار کرده؟
یک سری تکنیکها و درکی که خودش در این سالهای طولانی نسبت به حرکت قیمت به دست آورده را در قالب یک آموزش ارائه داده است. دورههایی که برگزار میکند هم اسکلپ روی تایم فریمهای 5 دقیقه است و خودش هم با این سبک کار میکند.
آدم فعالی است و در کنفرانسهای بزرگ دنیا در این زمینه معمولا مشارکت میکند و به همین خاطر در کل دنیا شناختهتر شده است. کتابها و دورههایی که آقای ال بروکس دارد به زبانهای مختلف دنیا ترجمه شده است و به زبان فارسی هم موجود است اما شاید با خواندن و دیدن آنها خیلی متوجه اصل موضوع نشوید چون در زبان اصلی آن پیچیدگیهایی وجود دارد که در ترجمه درک آنها سختتر است.
ال بروکس از کجا انقدر معروف شد؟
یک مجلهای است به نام مجله فیوچرز که آن مجله لقب “معاملهگر معاملهگران” را به ال بروکس داد و باعث شد برند شخصی ال بروکس رشد زیادی بکند و افراد بیشتری در اقصی نقاط دنیا او را بشناسند.
سبک ال بروکس چگونه کار می کند؟
برای درک بهتر موضوع میتوانید به این پادکست گوش کنید.
در حقیقت ال بروکس یک ورژن پیشرفتهتری از تحلیل تکنیکال کلاسیک معرفی کرده، بدون هیچگونه اندیکاتور ابزاری. اگر در تحلیلها از ابزار و اندیکاتور استفاده نشود و تمرکزمان را روی درک بازار و رفتار معاملهگرها بگذاریم میشود متد پرایس اکشن. پس چیزی که ال بروکس ابداع کرده است یک نوع پرایس اکشن است. چه نوع پرایس اکشنی؟ پرایس اکشن کلاسیک. یعنی اگر از پرایس اکشن کلاسیک حرف بزنیم یکی از قویترین سورسهای آن میتواند ال بروکس باشد که در رابطه با تحلیل تکنیکال کتاب معروف آقای جان مورفی تحت عنوان تحلیل تکنیکال کتاب خوبی است.
اگر نظر من را بخواهید پرایس اکشن چه سبک ال بروکس و چه دیگر سبکها قویتر از تحلیل تکنیکال است. البته سبکی که من خودم با آن کار میکنم پرایس اکشن هست و یک درصدی هم از مواردی از ال بروکس استفاده میکنم.
حال که داریم راجع به سبک ال بروکس صحبت میکنیم شما لزوما نباید فقط از این سبک استفاده کنید. شما پس از یادگیری سبکهای مختلف و کار با آنها میتوانید آنها را با هم تلفیق کنید و نقاط ضعفشان را بپوشانید؛ دقیقا کاری که خود من انجام میدهم یعنی انواع سبکهای پرایس اکشن را مطالعه کردم و به یک سبکی رسیدم که نقاط ضعف کمتری داشته باشد. نمیشود گفت سبکی وجود دارد که فقط دارای پوینت مثبت است و نقاط ضعفی ندارد.
سبک ال بروکس روی ساختار قیمت، الگوهای قیمتی و رفتاری و مخصوصا کندلها تمرکز کرده است. این سبک چارت را کندل به کندل بررسی میکند یعنی در سبک ال بروکس نگاه ویژهای به کندلها شده است. ال بروکس سعی کرده با رفتار فراکتالی که چارت دارد به سادگی چارت را برای ما تحلیل کند و این سبک را نیز بر همین اساس ابداء کرده است.
رفتار فراکتالی چیست؟
در حالت فراکتالی معاملهگرها معتقدند که یک سری رفتارهای چارت در تایم فریمهای مختلف و در گذشته قیمت دائما در حال تکرار شدن است پس در نتیجه در آینده هم میتواند این رفتار تکرار شود. ال بروکس نیز بر اساس اتفاقاتی که در گذشته افتاده از رفتار فراکتالی چارت استفاده کرده و چون احتمال میدهد در آینده آن اتفاق دوباره تکرار شود سبک ال بروکس را ابدا کرده است.
ویژگی های مهم سبک ال بروکس
از دیدگاه سبک ال بروکس هدف ما این است که به یک ستاپ کاملا منعطف برسیم یعنی به صورت ماشینی معامله نمیکند و در عین حال کاملا شفاف و قابل درک است. در ادامه اشاره میکنیم به این موضوع که بسیاری از سبکها نمیتوانند بین مکانیکی بودن ستاپها و وجود انعطاف تعادل ایجاد بکنند. یعنی خیلی از سبکها یا خیلی منعطف هستند یا خیلی ماشینی و قانونمند. البته ال بروکس سعی کرده بین این دو یک تعادلی ایجاد کند.
نقطه ضعف سبک ال بروکس
بزرگترین ضعفی که این سبک دارد عدم درک درست و عمیق از سطوح و نواحی است. به سطوح قیمتی و استاتیکی توجه زیادی نداشته است. البته میتوانیم با تلفیق کردن آن با سبکهای مختلف این نقطه ضعف را از بین ببریم.
در سبک ال بروکس هیچگونه ارتباطی بین سیکلهای بازار و سطوح وجود ندارد. همچنین این سبک درک درستی از مباحث مولتی تایم فریم ندارد. به طور کلی ال بروکس در مبحث ساختارهای حرکت قیمت و الگوها و کندلها مخصوصا قدم به قدم خوب عمل کرده است اما سطوح نقش کمرنگی را در این سبک دارند و به مولتی تایم فریم خیلی پرداخته نشده است.
اگر میخواهید توجه ویژهای به سطوح داشته باشید میتوانید سبک آقای آلفونسو مورنو را نیز دنبال کنید که تا حدودی میتواند نقطه ضعف ال بروکس را بپوشاند. شما باید در آموزش دیدن منعطف باشید یعنی خودتان بتوانید ایرادهای یک سبک را با استفاده از سبکهای دیگر جبران کنید. خیلی از معاملهگران اعتقاد دارند که سبک ال بروکس میتواند به تنهایی سودآور باشد.
یک نکته خیلی مهم میخواهم خدمتتان عرض کنم، این که من در حال نقد و بررسی سبک ال بروکس هستم و کاملا بدون تعصب و با کلی مطالعه و تجربه است پس قرار نیست در آخر به شما بگویم که آیا این سبک خوب است یا خیر؟ از آن استفاده بکنیم یا خیر؟ هر سبکی میتواند هم خوب باشد و هم بد. فقط بستگی به خود شما دارد که بتوانید با آن ارتباط و همچنین نتیجههای خوب بگیرید.
مزایای ال بروکس
تمام تلاش من این است که یک دید درستی از این سطح به شما ارائه دهم. قبل از استفاده از این سبک بد نیست که اطلاعاتتان را راجع به آن افزایش دهید.
- در واقع ال بروکس یک دوره کامل و جامعی است که تقریبا راجع به همه چیز صحبت کرده. نقطه ورود، دلیل ورود، ستاپهای مختلف، استاپ لاس یا حد ضرر و موارد دیگر مباحثی هستند که به صورت کامل توضیح داده است.
- امکان این را دارد که شما با آن اسکلپ کار کنید.
- اگر میخواهید با کندلها ارتباط بهتری برقرار کنید این سبک میتواند مناسب باشد.
- الگوهای قیمتی را خیلی خوب بررسی کرده است.
- به سیکلهای بازار مانند فلگ، چنل و تریدینگ رنج نیز خوب پرداخته است.
- ستاپهایی که مبتنی بر شناخت کندلها است را میتوانید در سبک ال بروکس بهتر با آنها آشنا شوید.
- نگاه کاملا مفهومی و پویا به همه چیز دارد و خیلی خود سبک گنگ نیست.
- قدم به قدم با قیمت پیش میرود که میتواند ویژگی مثبتی به حساب بیاید.
- همراهی با مومنتوم قیمت یعنی قدرت و ضعف حرکت قیمت را نیز بررسی میکند.
- کاملا نگاه ساده به مارکت دارد که این مورد مهمترین ویژگی سبک ال بروکس است.
معایب ال بروکس
حال در ادامه میخواهم تعدادی از عیبهای دوره آموزشی آقای ال بروکس و خود سبک ال بروکس را برایتان بگویم.
- دوره ال بروکس مطالب را مدام تکرار میکند و این میتواند خسته کننده باشد.
- عدم وجود ارائه مقیاسی برای سنجش تایم فریمها، مثلا سطوح و روند و لگهای حرکتی
- عدم وجود درک درست از مفهوم تایم فریمها به خصوص نواحیها یعنی تایم فریم نواحی و تاثیر آنها در بازار است که به این موضوع توجه زیادی نشده است.
- عدم پرداختن به نواحی مهم قیمتی
- در رابطه با روانشناسی مانور آنچنانی نمیدهد.
توجه کنید که این سبک به کسانی که به دنبال ترید در تایم فریمهای بالا هستند توصیه نمیشود. در ادامه به سوالهای مهم و پرتکرار که مطمئنا برایتان پیش میآید پاسخ میدهیم.
سبک ال بروکس در کدام بازارهای مالی کاربرد دارد؟
پرایس اکشن ال بروکس در تمام بازارهایی که نقدینگی دارند پاسخگو است. البته همه پرایس اکشنها به همین صورت هستند و نمیشود گفت این یک مزیت خیلی خوب برای ال بوکس است.
ال بروکس بیشتر در تایم فریم 5 دقیقه چارت را دنبال میکند و کندلها را آنجا مورد بررسی قرار میدهد. البته دلیل بر این نیست که شما نیز در تایم 5 دقیقه بررسی کنید. ال بروکس خودش را اسکلپر میداند پس افرادی که میخواهند اسکلپ کار کنند ال بروکس میتواند برایشان مناسبتر باشد یعنی کسانی که میخواهند در تایمفریمهای 1، 3، 5 و 15 دقیقه فعالیت کنند میتوانند از سبک ال بروکس پیروی کنند.
بیشتر بخوانید: استراتژی اسکالپ چیست؟
چه سبک هایی میتوانند سبک ال بروکس را بهینهتر کنند؟
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که این سبک را با چه سبکهایی میتوانیم تلفیق کنیم؟
- اولین مورد سبک پرایس اکشن ICT است که سبک قدرتمند و خوبی است که میتوانید با سبک ال بروکس آن را بهینه کنید به خصوص این که ال بروکس وقتی روی سطوح تمرکزی نکرده سبک ICT میتواند این کار را برایتان انجام دهد و مناطقی که دارای نقدینگی است را میتوانید بشناسید.
- مورد دوم سبک آدام گریمز است که بیشتر روی پیوتها تمرکز دارد.
- سومین مورد وایکوف است که ساختار و چرخه بازار را از نظر کلان بررسی میکند که به شدت پیشنهاد میکنم وایکوف را نیز دنبال کنید. سبکهای اسمارت مانی هم عموما از این سبک الهام گرفته شده است.
- مورد چهارم سبک آقای الفونسو است که روی تایم فریمها و نواحی بیشتر تمرکز کرده و میتواند سبک ال بروکس را بهینه کند.
در کل سبکهایی که روی نقدینگی و سطوح و به خصوص روی مولتی تایم فریم تمرکز دارند میتوانند سبک ال بروکس را بهینهتر کنند.
چه سبکهایی به ال بروکس نزدیک هستند؟
شبیه به کدام سبکها است؟ کدام سبکها میتوانند باعث شوند ما ال بروکس را بهتر درک کنیم؟ مثل سبک لنس بگز، سبک نایل فولر، سبک توماس بولکوفسکی که روی پترنها تمرکز زیادی دارد و … من سعی کردم از همه ابعاد این سبک را نقد و بررسی کنم تا شما بتوانید بیشتر و بهتر این سبک را بشناسید و با آن آشنا شوید.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از دوره رایگان آموزش معامله گری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره، فرم زیر را پر کنید.
۲ پاسخ
تشکر فراوان بابت اطاعات خوبتون، سبک ال بروکس یکی از جز بهترین و قدرتمندترین سبکهاس ولی خب یکی از پر ریسکترین ها هم هست…. از سبک البروکس الگوی کلاسیک و نحوه تریدشون اگه ممکنه بیشتر مطلب بزارید سپاس….
ممنون بابت همراهیتون
حتما در ادامه مطالب بیشتری در این رابطه منتشر می کنیم