الگوی V در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای مهم و کاربردی است که میتوان از آن در بازارهای مختلفی استفاده کرد. از آنجایی که بازرارهای مالی –به خصوص بازاری مثل کریپتو- ذاتا دارای نوسان هستند، با استفاده از این نوسانها میتوان به سود خوبی رسید و البته که در صورتی اشتباه تشخیص دادن این نوسانها، ممکن است که فرد دچار زیان در معاملات خود شود. از این رو شناخت درست الگوهای معاملاتی ضروری است.
در این مقاله، ابتدا درباره ماهیت الگوی V در پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال صحبت میکنیم تا بهطور کلی با آن آشنا شویم. سپس به مباحثی مانند شکلهای صعودی و نزولی الگوی V، الگوهای ادامهدهنده و بازگشتی، محدودیتهای الگوی وی و ابزارهای تکنیکال کمکی میپردازیم. در انتها هم نحوه معامله با این الگو و یک مثال عملی از آن را بررسی میکنیم. در ادامه این نوشته همراه ما باشید تا این مباحث را از دست ندهید.
الگوی V در تحلیل تکنیکال چیست؟
الگوی V در تحلیل تکنیکال، یکی از پرکاربردترین الگوهاست که با کمک آن میتوانید تغییرات قیمت را پیشبینی کنید و از این تغییرات سود ببرید. همانطور که از نامش پیداست، الگوی نموداری V شبیه به حرف V در زبان انگلیسی است و نشان از تغییر سریع بازار از یک روند نزولی به یک روند صعودی دارد و البته گاهی هم ممکن است به شکل یک پولبک (Pullback) سریع در یک روند صعودی شکل بگیرد. اگر این الگو را درست تشخیص دهید، میتوانید سود زیادی را از معاملات خود کسب کنید.
شروع الگوی V در تحلیل تکنیکال، ریزش قابل توجه قیمت و به دنبال آن، افزایش سریع قیمت است، به گونهای که ارزش آن ارز یا سهم میتواند به مقدار قبلی خود و یا حتی بیشتر از آن برسد، در واقع این الگو نشان از شدت گرفتن فشار خرید در مدت زمانی کوتاه دارد که باعث تغییر روند میشود.
الگوی V صعودی
شکل صعودی الگوی V در تحلیل تکنیکال، همان شکل و تصویر کلاسیکی است که ما از این الگو داریم، یعنی تغییر ناگهانی از یک روند نزولی به یک روند صعودی. از دید معاملهگران، این شکل از الگوی V در تحلیل تکنیکال، نقطه ورود مناسبی برای معاملات خرید و یا گرفتن پوزیشنهای Long است.
برای بهره بردن از این الگو، معاملهگران باید از دستورات Stop loss و حد سود استفاده کنند، مثلا میتوان استاپ لاس را در پایینترین قیمت V قرار داد و برای حد سود هم از سطوح کلیدی مقاومت استفاده کرد. یک وی صعودی در شرایطی مانند انتشار گزارشهای مالی مثبت شرکت (پس تجربه ریزش سهم) ایجاد میشود.
الگوی V نزولی
از سویی دیگر اما شکل نزولی الگوی V در تحلیل تکنیکال، از حالت کلاسیک خود فاصله میگیرد و شرایطی عکس V صعودی دارد. در این الگو، روند نزولی طی یک روند صعودی شکل میگیرد و نشان از ریزش احتمالی قیمت دارد. از دید معاملهگران، این شکل الگو، سیگنالی مناسبی برای فروش سهم و یا گرفتن پوزیشنهای Short است.
پیشنهاد میکنیم در صورت باز کردن پوزیشنهای Short، مشابه حالت قبلی، از دستورات استاپ لاس و حد سود استفاده کنید. همچنین پیش از فروش سهم خود، بهتر است که از سایر اندیکاتورها مثل اندیکاتور قدرت نسبی (آموزش اندیکاتور RSI) استفاده کنید تا اطمینان بیشتری نسبت به ریزش قیمت داشته باشید. همچنین لازم به ذکر است که در زمان انتشار گزارشات مالی منفی (پس از یک دوره رشد قیمت) امکان مشاهده این الگو وجود دارد.
الگوهای ادامهدهنده و الگوهای بازگشتی
حال که با مقدمات الگوی V در تحلیل تکنیکال آشنا شدید، اجازه دهید مطلبی را راجعبه الگوها بیان کنیم تا در تفکیک الگوها و فهم دقیقتر هر یک، عملکرد بهتری داشته باشیم. بهطور کلی، ما 2 نوع الگو داریم: الگوهای ادامهدهنده و الگوهای بازگشتی. حال تفاوت این دو الگو چیست؟
در الگوهای ادامهدهنده، همانطور که از نامشان پیداست، ما امتداد و ادامهای از آنچه که روند پیشین در نمودار به ما نشان داده را خواهیم داشت، یعنی روند صعودی همانطور صعودی میماند و روند نزولی هم نزولی خواهد ماند. از میان الگوهای موجود، الگوهای مثلث، مستطیل و پرچم را میتوان در این دسته قرار داد.
از سوی دیگر، ما الگوهای بازگشتی را هم داریم، یعنی اگر الگویی صعودی بوده، حال نزولی میشود اگر نزولی بوده، حال روندی صعودی را در پیش میگیرد. در واقع این الگوها «برگشت» یا «معکوس شدن» بازار را به ما نشان میدهند. الگوهایی مثل سر و شانه، کف و سقف دوقلو و همین الگوی V در تحلیل تکنیکال جزو الگوهای بازگشتی محسوب میشوند.
بشتر بخوانید: آشنایی با الگوی سر و شانه – آموزش الگوی کف و سقف دوقلو
محدودیتهای موجود در الگوی V
یکی از اولین محدودیتها، این است که پیشبینی چنین الگویی، سخت و در مواقعی غیرممکن است. چرا که معکوس شدن روند بازار، نیاز به عوامل خاصی دارد، مثلا انتشار اخباری مثبت یا منفی در شرایطی کسی انتظار آنها را نداشته است.
نکته منفی دیگر ریسکی است که همراه با استفاده از این الگو وجود دارد. در واقع هر معکوس شدنی نشان از این الگو نیست. جهت تایید شدن الگو، علاوه بر توجه نکات فنی و تکنیکال خود الگو، باید از اندیکاتورها و عوامل دیگری برای تایید شکلگیری V استفاده کنیم و همچنین با قرار دادن سطوح توقف و حد سود، خود را نسبت به خسارتهای احتمالی، تا حدودی بیمه کنیم.
استفاده از سایر ابزارهای تکنیکال
پیشبینی الگوی V در تحلیل تکنیکال، بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن است، به همین دلیل بهتر است که دنبال راهی میانبر جهت پیشبینی کردن آن نباشید، البته شاید بتوان از یکسری از الگوهای کندلی مانند «پین بار» جهت پیشبینی الگو استفاده کرد. اما در صورتی که تمایل دارید که با خود الگوی V معامله کنید، بهتر است که از سایر ابزارهای تکنیکال کمک بگیرید تا صحت الگو تایید شود.
ابزارهایی مثل اندیکاتور MACD که میتوانند به تایید الگو کمک کنند. البته شرط تایید الگو استفاده از این ابزار نیست، بلکه اندیکاتور مکدی صرفا کمککننده است و میتوان یک V را بدون برقراری شرایط این اندیکاتور هم در نمودار مشاهده کرد.
چگونه با الگوی V معامله کنیم؟
مانند برخی دیگر از الگوهای نموداری، این الگو هم دارای یک خط گردن (Neck line) است و برای ورود به معامله، بهتر است که منتظر شکسته شدن Neck line باشیم، زیرا پیش از این اتفاق، تایید الگو کمی دشوار است. بنابراین یک رویکرد کم ریسک این است که ابتدا منتظر شکسته شدن این خط که همان مقاومت اول است بمانیم، سپس اجازه دهیم تا قیمت در بالای خط گردن بسته شود و به سطح آن برگردد و پس از شکلگیری یک پولبک، وارد معامله شوید. حد سود هم میتواند یکی از مقاومتهای کلیدی یا فاصله کف الگو تا خط گردن باشد.
توجه: در کنار رویکرد محافظهکارانه، یک رویکرد نسبتا پرریسک نیز وجود دارد که بدین شکل انجام میشود:
نقطه ورود: اگر زاویه خط صعودی که حرکت صعودی را هدایت میکند، با زاویه خط نزولی که حرکت نزولی را هدایت میکند یکسان باشد، میتوانید یک پوزیشن را باز کنید.
Stop Loss: استاپ لاس را میتوان در زیر آخرین کف قیمتی قرار داد. (بیشتر بخوانید: استاپ لاس یا حد ضرر چیست؟)
حد سود: بازگشت به خط گردن
مزیت این روش: افزایش قیمت میتواند بسیار سریع باشد.
نقطه ضعف این روش: زمانی از این روش استفاده میکنید که الگو هنوز تایید نشده است و حرکت صعودی ایجاد شده در طی آن روند نزولی، ممکن است که صرفا یک اصلاح ساده باشد.
مثال از الگوی V
فرض کنید شرکتی داریم به نام شرکت A که به تازگی عرضه عمومی خود را شروع کرده و به خاطر تبلیغات، وعدههای داده شده، تکنولوژی مورد استفاده و تیم فنی قدرتمند، در بازار شهرتی برای خود بدست آورده و از این رو، رشد مناسبی را در ارزش سهام خود تجربه میکند و به قیمت 50 دلار به ازای هر سهم میرسد. حال به دلیل خوابیدن جو ناشی از تبلیغات شرکت و بنابر دلایل دیگر، قیمت شروع به ریزش میکند. در چنین شرایطی، 3 مرحله اصلی طی میشوند:
مرحله 1: روند نزولی
در طی چندین هفته بعدی، سهام شرکت A، به دلیل عدم اطمینان عمومی و شروع تبلیغات منفی یا شکلگیری جو منفی (به شکل طبیعی یا مصنوعی) شروع به ریزش میکند و به عدد 40 دلار به ازای هر سهم میرسد.
مرحله 2: نزول شدید قیمت
پس از گذشت مدتی، خبری میرسد مبنی بر اینکه یکی از سرمایهگذاران معتبر شرکت A، شروع به خروج سرمایه خود از این شرکت کرده. این خبر، به بسیاری از افراد ترس و هراس وارد میکند و آنها را مجاب میکند تا پوزیشنهای فروش ایجاد کنند (فشار فروش) و ارزش سهام، این بار به عدد 30 دلار میرسد.
مرحله 3: بازگشتی سریع
بعد از طی شدن همه این مراحل و خوابیدن جو ناشی از اخبار منفی، عدهای از سرمایهگذاران که معتقدند پایه و پشتوانه شرکت A کماکان معتبر است، به سرمایهگذاری خود ادامه میدهند (شکلگیری فشار خرید) و همچنین این شرکت هم خبر از جذب سرمایه جدید و راهاندازی طرحهایی جدید و نوین جهت رشد شرکت را میدهد. این حلقه مثبت، باعث میشود که ارزش سهام به تدریج از 30 دلار شروع به حرکت کند به عدد 45 دلار برسد و شکل V را پدید آورد.
افرادی که این الگو را در سهام شرکت A تشخیص دادند، متوجه شدند که احتمال معکوس شدن روند و بازگشت بازار از حالتی نزولی به صعودی وجود دارد و سهام را در قیمتی مناسب خریداری کردند. این افراد با در نظر گرفتن شرایط فاندامنتال و تکنیکال کنار یکدیگر، توانستند از افزایش قیمت مطلع شوند.
بیشتر بخوانید: آموزش تحلیل فاندامنتال
معاملهگران احتمالا سهام را روی قیمت 30 دلار خریداری کردند و دستور حد ضرر را روی عددی مثل 25 دلار (که پایینترین حد قیمت در V است) قرار دادند و حد سود هم در یکی از سطوح مقاومتی تنظیم کردند (یا از فاصله کف الگو تا خط گردن استفاده کردند).
حال اگر یک معاملهگر 100 سهم را روی قیمت 30 دلار خریده باشد و اکنون قیمت به 45 دلار برسد، مجموعا 1500 دلار سود برده است. حال این فرد ممکن است سهام خود را نگه دارد به این امید که قیمت به همان مقدار 50 دلار یا بالاتر برسد و از طرفی هم ممکن است به فکر فروش سهام خود و برداشت سود باشد.
جمعبندی
الگوی وی یک الگوی مهم در تحلیل تکنیکال است که در شکل کلاسیک خود، تغییر بازار را از یک روند نزولی به صعودی به ما نشان میدهد. این الگو را میتوان در پایان یک روند نزولی یا به شکل یک پولبک سریع و ناگهانی در روندی صعودی مشاهده کرد و میتواند سیگنالی مهم برای خرید باشد. شکل صعودی الگو همان شکل کلاسیک آن است و در شکل نزولی الگو، روند صعودی تبدیل به روندی نزولی میشود که نشان از ریزش قیمت دارد و سیگنالی است برای فروش یا گرفتن پوزیشنهای Short روی سهم یا ارز مورد بررسی.
این الگو از الگوهای بازگشتی است، به این معنی که نشان از معکوس شدن روند و بازگشت قیمت از یک سیر نزولی به صعودی (و یا بالعکس) دارد. الگوی سر و شانه و کف و سقف دوقلو را میتوان جزو سایر الگوهای بازگشتی به شمار آورد. نوع دیگر الگو، ادامهدهنده است که امتدادی است از الگوی صعودی یا نزولی پیشین خود و الگوهایی مثل مستطیل، پرچم و مثلث در این دسته قرار دارند.
بهطور کلی، الگوی V در تحلیل تکنیکال، الگویی غیرقابل پیشبینی است و استفاده از آن هم ریسکهایی به همراه دارد. توصیه میکنیم که صحت و درستی این الگو را به واسطه اندیکاتورهایی مثل RSI و MACD بررسی کنید و همواره هم از روشهای مدیریت ریسک مثل تعیین استاپ لاس و حد سود استفاده کنید.
سوالات متداول
1. الگوی V چیست؟
یک الگوی بازگشتی است که در شکل صعودی (کلاسیک) آن یک روند صعودی پس از یک روند نزولی شکل میگیرد و در شکل نزولی آن، عکس این حالت رخ میدهد و در نهایت شاهد کاهش قیمت خواهیم بود.
2. چگونه میتوان ریسک استفاده از این الگو را کمتر کرد؟
با استفاده از اندیکاتورهای MACD و RSI جهت تایید این الگو میتوان ریسک شناسایی نادرست الگو را کمتر کرد و با استفاده از استاپ لاس و حدسود هم میتوان ریسکهای معامله را تا حدودی پوشش داد.
3. الگوی نموداری V چه محدودیتهایی دارد؟
اولین محدودیت، عدم امکان پیشبینی آن است و دومین محدودیت هم مربوط به امکان بروز خطا در شناسایی آن میشود، در واقع هر بازگشت روندی نشان از این الگو ندارد و گاهی صرفا با یک نوسان یا اصلاح روبهرو هستیم.
با بهرهگیری از مطالب ارائه شده در سایت آکادمی شامی، میتوانید همه اطلاعات لازم برای شروع و حرفهای شدن در حوزه معاملهگری را به دست بیاورید. پیشنهاد ما به شما استفاده از آموزش معاملهگری کربن است. همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید مشاوران آکادمی شامی آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به شما هستند. برای درخواست مشاوره لطفا فرم زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.